MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak długo można przechowywać warzywa? Poznaj najtrwalsze z nich. Niektóre wytrzymają w dobrym stanie całą jesień, a nawet zimę

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Między innymi cebula należy do warzyw trwałych i można ją przechowywać przez wiele miesięcy, o ile ma dogodne warunki.
Między innymi cebula należy do warzyw trwałych i można ją przechowywać przez wiele miesięcy, o ile ma dogodne warunki. Paweł Dubiel
Warzywa po zbiorze mogą służyć nam jeszcze dłuższy czas, choć nie wszystkie przez wiele tygodni. Sprawdzamy, jak długo da się przechowywać warzywa w dobrej kondycji. Ze względu na trwałość przechowalniczą dzielą się na 3 grupy. Bób, jarmuż czy ogórek nie poleży tyle czasu, co cukinia, pomidory czy papryka. Tę rywalizację, które warzywo dłużej wytrzyma w dobrej formie i prawidłowo przechowywane, i tak wygrywają m.in. marchew, cebula, burak ćwikłowy czy czosnek.

Spis treści

Zapasy to dobra rzecz, jeśli pamiętamy o czasie, w jakim trzeba je zużyć, a w przypadku żywności - spożyć lub przetworzyć.

Pomidory i papryka należą do warzyw ciepłolubnych, dlatego trzeba je zebrać przed przymrozkami. Dłużej mogą poczekać warzywa korzeniowe. Wrażliwości na niskie temperatury oraz intensywność oddychania różnicują poszczególne gatunki warzyw, a tym samym ich możliwości przechowalnicze. Ze względu na trwałość warzywa dzieli się na 3 grupy.

Przeczytaj też: Worek cebuli albo marchewki wyjdzie taniej niż na kilogramy? Sprawdzamy, czy zapas zawsze się opłaca

Warzywa trwałe: Warzywa trwałe – przechowywane przez okres 3-12 miesięcy

Warzywa te, charakteryzują się wyższą zawartością suchej masy, wytrzymałością na niskie temperatury oraz większą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i małą intensywnością oddychania, wyjaśniają specjaliści z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w opracowaniu Innowacyjne metody przechowywania. Do trwałych warzyw należą te, których część jadalną stanowią: korzenie, zgrubienia, główki, cebule.

Warzywa trwałe — zalicza się do nich:

  • Brukiew
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Cykoria - korzenie
  • Kapusta głowiasta
  • Marchew
  • Pasternak
  • Pietruszka
  • Por
  • Salsefia
  • Seler korzeniowy
  • Skorzonera
  • Szalotka

Warzywa średniotrwałe — przechowywane przez okres 2-24 tygodni

W tej grupie są warzywa, których częścią jadalną są owoce (pomidor, papryka) lub kwiatostan (kalafior) i liście (kapusta pekińska). Intensywniej oddychają i mają większą wrażliwość na niskie temperatury. Długość okresu ich przechowywania jest uzależniona od tempa pozbiorczego dojrzewania i starzenia się.

Warzywa średniotrwałe to:

  • Arbuz
  • Brokuł
  • Cebula siedmiolatka
  • Cukinia
  • Dynia
  • Fenkuł
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta brukselska
  • Kapusta pekińska
  • Melon
  • Miechunka
  • Oberżyna
  • Papryka
  • Pomidor (owoce zielone)
  • Rzepa
  • Rzodkiew
  • Seler naciowy

Warzywa nietrwałe – których okres przechowywania nie przekracza 28 dni

D najmniej trwałych warzywa zaliczamy gatunki, których część jadalną stanowią liście (jarmuż) lub owoce (ogórek). Duża zawartość wody i najwyższa intensywność oddychania sprawia, że wymagają dużej wilgotności podczas przechowywania. Ich przechowywanie zależy przede wszystkim od warunków otoczenia, niektóre warzywa są wrażliwe na niskie temperatury (fasolka szparagowa).

Warzywa nietrwałe to:

  • Bób zielony
  • Endywia
  • Fasola szparagowa
  • Groch zielony
  • Jarmuż
  • Karczoch
  • Kukurydza cukrowa
  • Ogórek
  • Pieczarka
  • Pomidor (dojrzały)
  • Rzodkiewka
  • Sałata
  • Szczaw zwyczajny
  • Szparag
  • Szpinak
  • Rabarbar
  • Natki warzyw
  • Warzywa pęczkowe
  • Zioła (świeże)

Źródło: Centrum Doradztwa Rolniczego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska