Spis treści
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winne mogą być przekąski
Badania brytyjskich naukowców wykazały, że jedna czwarta ludzi niweczy zalety zdrowej diety podjadając pomiędzy posiłkami niezdrowe przekąski, co zwiększa ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.

W badaniu opublikowanym w „European Journal of Nutrition” wzięły udział 854 osoby. Naukowcy przeanalizowali ich nawyki żywieniowe i okazało się, że połowa z nich nie dostosowuje zdrowotności swoich posiłków do zdrowotności przekąsek i odwrotnie. 24 proc. dziennego spożycia energii przez respondentów pochodziło z przekąsek, takich jak batony zbożowe, ciasta i owoce. Niemal wszyscy ankietowani (95 proc.) przyznali, że jedzą małe co nieco między posiłkami codziennie, a średnie dzienne spożycie wyniosło 2,28 przekąski.
Zobacz: Tak przestałam jeść chipsy i fast food. Moja metoda działa
Jedna czwarta (26 proc.) uczestników stwierdziła, że spożywała zdrowe posiłki główne i złej jakości przekąski, takie jak żywność wysoko przetworzona i słodycze. Tego typu produkty powodowały uczucie głodu i były powiązane z wyższym BMI, większą masą tłuszczu trzewnego i wyższym poposiłkowym stężeniem trójglicerydów. Są to czynniki ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, takich jak udar, choroby układu krążenia i otyłość.
Najpopularniejszymi przekąskami o największym udziale kalorii w dziennym spożyciu były:
- ciasta i paszteciki (14 proc.),
- płatki śniadaniowe (13 proc.),
- lody i mrożone desery mleczne (12 proc.),
- pączki i wyroby cukiernicze (12 proc.),
- cukierki (11 proc.),
- ciastka (11 proc.),
- orzechy i nasiona (11 proc.).
Liczy się nie tylko jakość, ale też czas spożywania przekąsek
Okazuje się więc, że w utrzymywaniu prawidłowo zbilansowanej diety największe znaczenie ma jakość zarówno posiłków, jak i przekąsek. Analiza wykazała bowiem, że samo jedzenie przekąsek nie jest niezdrowe – pod warunkiem, że przekąski są zdrowe. Osoby zjadające między posiłkami orzechy i owoce utrzymywały prawidłową wagę w porównaniu do osób, które w ogóle nie podjadały lub podjadały niezdrową żywność. Okazało się również, że tego typu przekąski wpływają na prawidłową przemianę materii, a nawet zmniejszają uczucie głodu dając na dłużej odczucie sytości.
– Biorąc pod uwagę, że 95 proc. z nas jada przekąski i że prawie jedna czwarta naszych kalorii pochodzi z przekąsek, należy zamienić niezdrowe przekąski, takie jak ciasteczka, chipsy i ciasta, na zdrowe przekąski jak owoce i orzechy, to naprawdę prosty sposób na poprawę zdrowia – mówi dr Sarah Berry z King's College w Londynie i główna naukowiec w ZOE.
Dodatkowo naukowcy zauważyli, że istotny dla zdrowia jest również czas spożywania przekąsek. Jedzenie ich po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi parametrami krwi w porównaniu do wszystkich innych godzin podjadania. Wynikało to z tego, że osoby sięgające po przekąski o późnej porze wybierali produkty bardzo kaloryczne, a także o dużej zawartości tłuszczu i cukru.
– Badanie to stanowi wkład w istniejącą literaturę wskazującą, że jakość żywności jest czynnikiem wpływającym na pozytywne skutki zdrowotne pożywienia. Dbanie o zbilansowaną dietę składającą się z owoców i warzyw, białka i roślin strączkowych to najlepszy sposób na poprawę zdrowia – podsumowała dr Kate Bermingham z King's College w Londynie.
Źródło: Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study European Journal of Nutrition
Uzupełnij domową apteczkę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?