Magda Gessler zrobiła rewolucję w Opolu. Lokal nazywa się teraz Chrupiąca Kalarepa [ZDJĘCIA]

Mateusz Majnusz
Mateusz Majnusz
Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę. Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa.
Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę. Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa. Mateusz Majnusz
"Kuchenne rewolucje" zawitały do Opola. Popularna restauratorka Magda Gessler zmieniła oblicze Caverna Cafe, która działała przy skrzyżowaniu ulic Horoszkiewicza i Sosnkowskiego. Teraz restauracja nawiązuje do „oberiby”, co w gwarze śląskiej oznacza kalarepę. Z tego powodu nie tylko wystrój lokalu, ale też potrawy związane są z tym zielonym i chrupiącym warzywem. Co jeszcze zmieniła Magda Gessler? Przeczytajcie poniżej.

Kuchenne rewolucje: kiedyś Caverna Cafe, teraz Chrupiąca Kalarepa Bistro

Restauracja należy do małżeństwy Katarzyny i Daniela Czetyrboków, które do Opola przyjechało po siedemnastu latach mieszkania w Wielkiej Brytanii.

- Myśleliśmy, że zaproponujemy w naszym mieście brytyjskie smaki, którymi zajadaliśmy się przez ostatnie lata. Okazało się jednak, że formuła lunchów w Opolu się nie sprawdziła. Jest to za małe miasto, aby restauracja, która znajduje się parę kilometrów od ścisłego centrum, mogła się z tego utrzymać. Co prawda znajdujemy się w otoczeniu firm i biurowców, jednak przez ostatnie miesiące najczęściej zamawiano u nas jedynie kawę – przyznaje w rozmowie z „nto” Katarzyna Czetyrbok.

Z miesiąca na miesiąc rosły jednak zobowiązania finansowe oraz długi. Z tego powodu właścicielka postanowiła poprosić Magdę Gessler o pomoc.

- Była to nasza ostatnia deska ratunku, ponieważ nie mieliśmy już pieniędzy, aby dłużej utrzymywać ten nierentowny biznes. Pojawiały się myśli, aby zamknąć lokal i zająć się czymś innym. I wtedy pani Magda poinformowała nas, że kuchenne rewolucje odbędą się właśnie u nas! – tłumaczy.

Kuchenne rewolucje: Chrupiąca Kalarepa - nowe menu

Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę.

Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa. W menu znajdziemy wariacje Magdy Gessler związane z tym warzywem, a więc m.in. zupę z kalarepy podawaną z oryginalną śmietaną z Olesna, a także pielmieni z kaczki, pieczeń z karkówki wieprzowej w liściach z włoskiej kapusty, podawana z puree z topinamburu oraz surówką z kalarepy czy pstrąg z łowiska Poliwoda.

- Wszystko jest świeże, prosto od lokalnych dostawców i z tej obranej przez panią Magdę ścieżki nie zamierzamy schodzić, a w przyszłości na pewno pojawiać się będą kolejne lokalne dania. Przeszliśmy na piątkę rewolucję i mam nadzieję, że mieszkańcy docenią naszą opolską kuchnię! – dodaje Katarzyna Czetyrbok.

Chrupiąca Kalarepa Bistro znajduje się przy ul. Horoszkiewicza 6 w Opolu

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie