Mistrzostwa w carvingu i niesamowite rzeźby. Co Opolanie stworzyli z warzyw, owoców i sera?

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Daniel Bewko z Chrząstowic, Łukasz Szewczyk z Ozimka i Piotr Wasik z Zawadzkiego biorą udział w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która od piątku (14.02) trwa w Stuttgarcie. W naszej galerii możecie zobaczyć to wydarzenie w ich obiektywie.
Daniel Bewko z Chrząstowic, Łukasz Szewczyk z Ozimka i Piotr Wasik z Zawadzkiego biorą udział w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która od piątku (14.02) trwa w Stuttgarcie. W naszej galerii możecie zobaczyć to wydarzenie w ich obiektywie. archiwum prywatne
Łukasz Szewczyk zdobył na igrzyskch w Stuttgarcie dwa medale. Na podium znalazł się m.in. za sprawą podwodnego świata wyrzeźbionego w... serze. Ale rywalizacja wciąż trwa.

- Konkurenci postawili na motywy ozdobne, bardzo precyzyjne i czasochłonne. Ja natomiast chciałem opowiedzieć pewną historię, stąd mój pomysł na podwodny świat, który - jak widać - spodobał się jurorom - mówi Łukasz Szewczyk, twórca Pracowni Sztuki Kulinarnej działającej w Ozimku, który carvingiem zajmuje się od 15 lat.

Rzeźbi nie tylko w owocach i warzywach, ale również w serze, z którego stworzył docenioną srebrnym medalem pracę.

Międzynarodowa olimpiada kulinarna rozpoczęła się w piątek (14 lutego) w Stuttgarcie. Igrzyska rozgrywane są co cztery lata i przyciągają wirtuozów gotowania z całego świata. Uczestnicy nie tylko smakiem starają się oczarować jurorów.

Opolanin startował w konkurencjach indywidualnych, w których ocenia się nie smak specjałów, ale właśnie artyzm sztuki kulinarnej.

Jego popisowe dzieło powstało z 100 kilogramów sera i przedstawiało podwodny świat (finalna rzeźba ważyła 95 kilogramów). Składały się na nie m.in. idealnie odwzorowane płaskorzeźby ryb i skorupiaków morskich, nad którymi górował Posejdon, czyli mitologiczny, grecki bóg mórz. Praca powstawała przez ponad 75 godzin.

Rzeźba z serów zdobyła srebro w kategorii Culinary Art. W kategorii Classic Carving Opolanin wywalczył natomiast brąz.

Nasz region na igrzyskach w Stuttgarcie reprezentuje jeszcze dwóch Opolan.

Piotr Wasik z Zawadzkiego jako podstawowe tworzywo wykorzystał dynię, z której wyczarował konar drzewa. Wasik jest biologiem z wykształcenia i - jak sam mówi - chętnie przedstawia w swoich jadalnych rzeźbach naturę. Dlatego w jego instalacji znalazł się też ptak, atakujący mrówkę wykonaną z marchwi. Z jamy dyniowego drzewa wyłania się z kolei wąż, próbujący pochwycić tego ptaka. To dzieło przez całą noc będzie doszlifowywane w hotelowym pokoju.

We wtorek (18 lutego) ocenią je jurorzy.

Piotr Wasik, swoim występem na igrzyskach, zakwalifikował się też do finału w konkurencji live carving, czyli w rzeźbieniu na żywo. Finał w tej dyscyplinie również zaplanowano także na wtorek.

Daniel Bewko z Chrząstowic do ostatnich godzin będzie tworzył m.in. fantazyjną dynię, kwiaty z kalarepy, buraka i marchwi oraz kolibra z azjatyckiego warzywa o nazwie taro. Ta praca również zostanie oceniona 18 lutego.

Oficjalne zakończenie igrzysk odbędzie w środę (19 lutego).

Carving jest sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy Pucharu Polski Juniorów mieli tym razem wykorzystać w swoich pracach arbuza lub dynię.

Daniel Bewko z ZSZ nr 4 wyrzeźbił smoka z owoców i warzyw. U...

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska