- Konkurenci postawili na motywy ozdobne, bardzo precyzyjne i czasochłonne. Ja natomiast chciałem opowiedzieć pewną historię, stąd mój pomysł na podwodny świat, który - jak widać - spodobał się jurorom - mówi Łukasz Szewczyk, twórca Pracowni Sztuki Kulinarnej działającej w Ozimku, który carvingiem zajmuje się od 15 lat.
Rzeźbi nie tylko w owocach i warzywach, ale również w serze, z którego stworzył docenioną srebrnym medalem pracę.
Międzynarodowa olimpiada kulinarna rozpoczęła się w piątek (14 lutego) w Stuttgarcie. Igrzyska rozgrywane są co cztery lata i przyciągają wirtuozów gotowania z całego świata. Uczestnicy nie tylko smakiem starają się oczarować jurorów.
Opolanin startował w konkurencjach indywidualnych, w których ocenia się nie smak specjałów, ale właśnie artyzm sztuki kulinarnej.
Jego popisowe dzieło powstało z 100 kilogramów sera i przedstawiało podwodny świat (finalna rzeźba ważyła 95 kilogramów). Składały się na nie m.in. idealnie odwzorowane płaskorzeźby ryb i skorupiaków morskich, nad którymi górował Posejdon, czyli mitologiczny, grecki bóg mórz. Praca powstawała przez ponad 75 godzin.
Rzeźba z serów zdobyła srebro w kategorii Culinary Art. W kategorii Classic Carving Opolanin wywalczył natomiast brąz.
Nasz region na igrzyskach w Stuttgarcie reprezentuje jeszcze dwóch Opolan.
Piotr Wasik z Zawadzkiego jako podstawowe tworzywo wykorzystał dynię, z której wyczarował konar drzewa. Wasik jest biologiem z wykształcenia i - jak sam mówi - chętnie przedstawia w swoich jadalnych rzeźbach naturę. Dlatego w jego instalacji znalazł się też ptak, atakujący mrówkę wykonaną z marchwi. Z jamy dyniowego drzewa wyłania się z kolei wąż, próbujący pochwycić tego ptaka. To dzieło przez całą noc będzie doszlifowywane w hotelowym pokoju.
We wtorek (18 lutego) ocenią je jurorzy.
Piotr Wasik, swoim występem na igrzyskach, zakwalifikował się też do finału w konkurencji live carving, czyli w rzeźbieniu na żywo. Finał w tej dyscyplinie również zaplanowano także na wtorek.
Daniel Bewko z Chrząstowic do ostatnich godzin będzie tworzył m.in. fantazyjną dynię, kwiaty z kalarepy, buraka i marchwi oraz kolibra z azjatyckiego warzywa o nazwie taro. Ta praca również zostanie oceniona 18 lutego.
Oficjalne zakończenie igrzysk odbędzie w środę (19 lutego).
Daniel Bewko z ZSZ nr 4 wyrzeźbił smoka z owoców i warzyw. U...

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?