W skrócie
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to popisowe danie kuchni polskiej. Możesz czuć się onieśmielony, jeżeli zaczynasz przygodę z gotowanie, z racji wielości składników i etapów przygotowań. Jednak warto się odważyć i przekonać, że ich przyrządzenie to kwestia wprawy. Zamiast młodej kapusty świetnie sprawdzi się kapusta biała, pekińska, a poza sezonem ukiszone liście kapusty. Zobacz przepis na domowe gołąbki z młodej kapusty.
Gołąbki z młodej kapusty – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np.: łopatki,
- 1 średniej wielkości młoda kapusta,
- 80 g suchego białego ryżu,
- 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 cebula,
- 10 ml oleju do smażenia,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Opcjonalnie: 5 g mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?
Przygotowanie:
- Ryż trzeba ugotować w 500 ml wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to około 12 minut. Potem ugotowany ryż trzeba odcedzić i odstawić do przestudzenia.
- Cebulę należy obrać, umyć, drobno pokroić np.: w kostkę, posolić i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Powinna się zeszklić. Zajmie to około 5 minut.
- Mielone mięso wieprzowe można już wymieszać w dużej misce z przestudzonym ryżem, cebulą i przyprawami. Farsz do gołąbków trzeba dokładnie wymieszać, aby smaki równomiernie się rozłożyły.
- Młodą kapustę należy umyć, usunąć z niej głąb i wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą. W ten sposób trzeba sparzyć liście, aby były bardziej plastyczne.
- Zajmie to kilka minut. Najlepiej od razu zdejmować liście, które zdążyły zmięknąć. Procedurę należy powtarzać, aż do wyczerpania liści do nadziewania.
- Wystający nerw z liścia można odciąć jeśli zwinięcie gołąbków będzie przez niego utrudnione. Na środku każdego liścia trzeba ułożyć łyżkę farszu i do środka składać boki liścia młodej kapusty. Następnie zwijaj ciasno, zaczynając od dołu i rolując je do góry.
- Wodę z gotowania liści kapusty można odlać i później ugotować na niej np.: kapuśniak. W garnku należy ułożyć liście, które były ze środka i były zbyt małe do faszerowania.
- Gołąbki z młodej kapusty powinny być ułożone obok siebie, po bokach i od góry, złączeniem na dole. Następnie gołąbki trzeba zalać bulionem warzywnym lub rosołem.
- Garnek trzeba przykryć i dusić przez 20 minut. Z garnka należy wylać powstały bulion i wymieszać z przecierem pomidorowym.
- Sos trzeba zagotować i w miarę potrzeby zagęścić mąką pszenną.
- Domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem z młodej kapusty można podawać z purée ziemniaczanym i sosem pomidorowym.
Wypróbuj także przepis na bigos:
Gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym
Jeżeli nie przepadacie za sosem pomidorowym, świetnym pomysłem będzie wykorzystanie sosu powstałego podczas gotowania gołąbków. Można go zabielić śmietanką, albo dodać do niego posiekany świeży koperek. W obu wersjach będzie pysznie smakować.
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Zamiast gotować gołąbki w garnku, można ułożyć je w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem, a następnie dolać doprawiony przecier pomidory. Danie będzie gotowe po około 25 minutach pieczenia w 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół bez termoobiegu.
Ponadto warto pamiętać, że można przyrządzić gołąbki z młodej kapusty inaczej niż zwykle. Określa się je gołąbkami bez zawijania. Do kotletów mielonych dodaje się poszatkowaną młodą kapustę, a następnie obsmaża i zapieka lub obgotowuje w sosie pomidorowym.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?