W skrócie
Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, szczególnie podczas Wielkanocy.. Kremowy, puszysty i pachnący wanilią oraz pomarańczami wypiek z pewnością zachwyci naszych bliskich. Jego przygotowanie jest proste, wymaga jedynie przestrzegania kilku zasad. Warto wiedzieć, że za puszystość ciasta odpowiadają ubite na sztywną pianę białka jajek.Taką metodę praktykuje siostra Anastazja. Znana zakonnica i autorka książek kucharskich zaleca, aby dodawać pianę stopniowo, aby nie utracić lekkości. Zachęcamy do wypróbowania serowca z wiśniami siostry Anastazji, który również urozmaici świąteczny stół.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sernik bez spodu:
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na sernik bez spodu, pachnący wanilią i pomarańczami. To pyszny, klasyczny wypiek, który zawsze się udaje i z pewnością zasmakuje każdemu.
Sernik bez spodu - przepis na delikatne ciasto
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 1,5 kg twarogu półtłustego,
- 8 jajek,
- 250 g margaryny lub masła,
- szklanka cukru,
- 65 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
- skórka otarta z pomarańczy,
- cukier puder do dekoracji.
W naszej galerii zobaczysz jak zrobić krok po kroku puszysty sernik bez spodu
Jak zrobić sernik bez spodu?
- Zacznij od zmielenia twarogu w maszynce na średnich oczkach, na przemian z pokrojoną w kostkę margaryną. Jeśli lubisz kremowe serniki zmiel całość dwa lub trzy razy.
- Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w oddzielnych miskach.
- Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią, najlepiej używając miksera kuchennego.
- Gdy masa będzie gęsta i jasna, dodawaj stopniowo zmielony z margaryną ser.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z pomarańczy.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Na koniec delikatnie połącz ubite białka z serową masą. Możesz wymieszać całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Piecz ok. 1 godz. w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego!
Czytaj także: Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką. Sprawdź sposób na wypiek z przypieczoną skórką
Sposoby udekorowania sernika
Wierzch sernika możesz udekorować:
- cukrem pudrem,
- lukrem cytrynowym,
- polewą czekoladową,
- rozpuszczoną białą czekoladą,
- kajmakiem.
Zasady otrzymania idealnego sernika
Chcesz zrobić idealny sernik? Pamiętaj o tych wskazówkach:
- składniki muszą być w temperaturze pokojowej - warto wyjąć je wcześniej z lodówki,
- kup ser półtłusty i zmiel go samodzielnie, możesz przecisnąć go także przez praskę do ziemniaków,
- ser możesz zmielić raz, dwa lub trzy razy, im więcej razy go zmielisz, tym sernik zyska bardziej kremową konsystencję,
- żółtka utrzyj z cukrem na jasną i gęstą masę,
- sernik warto doprawić do smaku świeżo startą skórką z pomarańczy,
- jeśli chcesz dodać do sernika rodzynki, to namocz je wcześniej w niewielkiej ilości rumu lub wody.
Wypróbuj także przepis na paschę wielkanocną albo lekki jak piórko sernik japoński na świąteczny stół. Miłośnicy orzeszków ziemnych będą zachwyceni smakiem i konsystencją sernika z masłem orzechowym bez pieczenia. A na Boże Narodzenie polecamy sernik na piernikowym spodzie.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: