4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja na Cmentarzu Wojskowym w Lublińcu

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja na Cmentarzu Wojskowym w Lublińcu

Święto Konstytucji 3 Maja na Wzgórzu Zamkowym w Przemyślu

Święto Konstytucji 3 Maja na Wzgórzu Zamkowym w Przemyślu

Polecamy

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać