10 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Rokitnik zwyczajny....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/27/36/5fb69daa2a8fb_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Nie musisz łykać suplementów. Superprodukty na odporność znajdziesz w... lodówce
Rokitnik zwyczajny.
To skarbnica witaminy C, której stężenie – za sprawą braku enzymu askorbinowego - nie obniża się pomimo przetwarzania. Rokitnik zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, minerały, tokoferole, fitosterole, polifenole, przez co ma silne właściwości wzmacniające organizm, jak również system immunologiczny. Rokitnik można spożywać w postaci surowych owoców, soku świeżo tłoczonego, w przetworach typu dżem oraz w formie oleju. Ma cierpko-kwaśny smak, ale dla złagodzenia można dodać do przetworów miód lub naturalny sok jabłkowy.