Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy rozłąka z najbliższymi jest wyjątkowo mocno odczuwalna. To również trudny okres dla żołnierzy, którzy wykonują swoje zadania na misjach poza granicami kraju.
Jednym ze sposobów na walkę z tęsknotą jest wspólne przygotowanie świąt. Ubierana jest choinka, przygotowywane są także tradycyjne polskie potrawy.
Nie byłoby to jednak możliwe bez zaopatrzenia kontyngentu w dekoracje świąteczne oraz polskie produkty żywnościowe - mówi kapitan Piotr Płuciennik, rzecznik prasowy z 10. Opolskiej Brygady Logistycznej.
Tym zajęli się już opolscy logistycy, którzy wysłali transportem lotniczym pierwszą część zamówionego na misje jedzenia oraz prezentów.
Na pokładzie samolotu transportowego hercules C-130 do Włoch i Rumunii trafiły już świeże wędliny, a w tym polędwica, boczek, ogonówka, szynka oraz kilka rodzajów kiełbas.
Dodatkowo wysłaliśmy ponad 800 kilogramów innej żywności między innymi kapustę kiszoną i ogórki, suszone owoce, grzyby, krokiety, pierogi i uszka, a także solidną porcję słodyczy - wylicza kapitan Płuciennik.
Za odpowiednią ilość i jakość produktów odpowiadali żołnierze Służby Żywnościowej, a za przygotowanie dokumentacji celno – skarbowej oraz prawidłowe zabezpieczenie mienia na czas transportu żołnierze Sekcji Mobilnego Modułu Przeładunkowego.
Tradycyjnie już do Polskich Kontyngentów Wojskowych przesyłamy również kartki świąteczne z życzeniami przygotowane przez uczniów ze szkół w Opolu, Wodzisławiu Śląskim oraz Końskich - dodaje kapitan Piotr Płuciennik.
Przygotowane jest już także cargo z żywnością dla żołnierzy służących w Polskim Kontyngencie Wojskowym w Afganistanie, która najbliższym transportem odleci do bazy Bagram.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?