„à la région“ to festiwal kulinarny, który co dwa lata odbywa się w powiecie Ren-Hunsrück w Nadrenii-Palatynie. Festiwal to swego rodzaju forum wystawienniczym, na którym prezentują się lokalni winiarze, gastronomowie, hotelarze oraz producenci artykułów spożywczych.
Zobacz: Kołacz kryzysowi się nie daje
To jedna z najbardziej znanych tego rodzaju inicjatyw regionalnych Nadrenii-Palatynatu, która promuje przede wszystkim lokalną branżę gastronomiczną i produkty spożywcze wytwarzane na terenie powiatu Ren-Hunsrück, popularyzuje tradycyjną kuchnię oraz wspiera lokalną bazę turystyczną i hotelarską.
Pierwotnie zadania promocyjne obejmowały obszarowo najbliższy region i jego mieszkańców, obecnie „à la région“ poszerza swoją grupę docelową nawiązując kontakty z innymi regionami Niemiec oraz z zagranicą.
W tegorocznej edycji „à la région“ Opolszczyzna reprezentowana była przez szefa kuchni restauracji Debiut opolskiego hotelu Festival Krzysztofa Kołodzieja. Na stoisku opolskim przygotowywał regionalne specjały ze Śląska: pierś z kaczki marynowaną w winie i w goździkach, podaną na czerwonej kapuście wraz z kluskami na parze (buchty) w aromatycznym sosie wiśniowym.
- Opolskie smakołyki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem – mówi Aldona Stahlberger, asystentka Wicemarszałka Województwa Opolskiego Józefa Kotysia.
Krzysztofa Kołodzieja wspierali w przygotowaniu potraw dla uczestników festiwalu: Tomasz Szaforz – kucharz restauracji „Debiut” oraz Danuta Kupiecka z działu marketingu Hotelu Festival.
Zobacz: Stoisko Śląska Opolskiego na Targach Turystycznych ITB w Berlinie
Produkty wykorzystane do potraw na opolskim stoisku przygotował i dostarczył hotel Festival w Opolu, a udział opolskiej reprezentacji w „à la région“ 2009 koordynowany był przez Biuro Współpracy Gospodarczej Województwa Opolskiego w Hahn.
Na wspólnym stoisku promocyjnym Centrum Europy Środkowej i Wschodniej Nadrenii-Palatynatu oraz Biura Współpracy Gospodarczej Województwa Opolskiego w Hahn prezentowane były liczne materiały informacyjne o regionie opolskim dostarczone przez Departament Promocji Regionu i Współpracy z Zagranicą Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.
- Sukces podczas opolskiej premiery na festiwalu „à la région“ z pewnością przyczynił się do tego, że reprezentacji opolskiej nie zabraknie również w kolejnych edycjach tej prestiżowej imprezy gastronomicznej – podsumowuje Aldona Stahlberger, asystentka Wicemarszałka Województwa Opolskiego Józefa Kotysia.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?