Opolskie zachwyciło Niemców kulinarnym kunsztem!

(oprac. dora)
Województwo opolskie na festiwalukulinarnym „à la région“. (fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolsiego)
Województwo opolskie na festiwalukulinarnym „à la région“. (fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolsiego)
Województwo Opolskie po raz pierwszy wzięło udział w festiwalu kulinarnym „à la région“ w Kirchberg w Niemczech.

„à la région“ to festiwal kulinarny, który co dwa lata odbywa się w powiecie Ren-Hunsrück w Nadrenii-Palatynie. Festiwal to swego rodzaju forum wystawienniczym, na którym prezentują się lokalni winiarze, gastronomowie, hotelarze oraz producenci artykułów spożywczych.

Zobacz: Kołacz kryzysowi się nie daje

To jedna z najbardziej znanych tego rodzaju inicjatyw regionalnych Nadrenii-Palatynatu, która promuje przede wszystkim lokalną branżę gastronomiczną i produkty spożywcze wytwarzane na terenie powiatu Ren-Hunsrück, popularyzuje tradycyjną kuchnię oraz wspiera lokalną bazę turystyczną i hotelarską.

Pierwotnie zadania promocyjne obejmowały obszarowo najbliższy region i jego mieszkańców, obecnie „à la région“ poszerza swoją grupę docelową nawiązując kontakty z innymi regionami Niemiec oraz z zagranicą.

W tegorocznej edycji „à la région“ Opolszczyzna reprezentowana była przez szefa kuchni restauracji Debiut opolskiego hotelu Festival Krzysztofa Kołodzieja. Na stoisku opolskim przygotowywał regionalne specjały ze Śląska: pierś z kaczki marynowaną w winie i w goździkach, podaną na czerwonej kapuście wraz z kluskami na parze (buchty) w aromatycznym sosie wiśniowym.

- Opolskie smakołyki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem – mówi Aldona Stahlberger, asystentka Wicemarszałka Województwa Opolskiego Józefa Kotysia.

Krzysztofa Kołodzieja wspierali w przygotowaniu potraw dla uczestników festiwalu: Tomasz Szaforz – kucharz restauracji „Debiut” oraz Danuta Kupiecka z działu marketingu Hotelu Festival.

Zobacz: Stoisko Śląska Opolskiego na Targach Turystycznych ITB w Berlinie

Produkty wykorzystane do potraw na opolskim stoisku przygotował i dostarczył hotel Festival w Opolu, a udział opolskiej reprezentacji w „à la région“ 2009 koordynowany był przez Biuro Współpracy Gospodarczej Województwa Opolskiego w Hahn.

Na wspólnym stoisku promocyjnym Centrum Europy Środkowej i Wschodniej Nadrenii-Palatynatu oraz Biura Współpracy Gospodarczej Województwa Opolskiego w Hahn prezentowane były liczne materiały informacyjne o regionie opolskim dostarczone przez Departament Promocji Regionu i Współpracy z Zagranicą Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

- Sukces podczas opolskiej premiery na festiwalu „à la région“ z pewnością przyczynił się do tego, że reprezentacji opolskiej nie zabraknie również w kolejnych edycjach tej prestiżowej imprezy gastronomicznej – podsumowuje Aldona Stahlberger, asystentka Wicemarszałka Województwa Opolskiego Józefa Kotysia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska