W skrócie:
Co można zrobić z młodych ziemniaków?
Polecam najlepszy przepis na pieczone młode ziemniaki. To pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, którą można podać na co dzień lub na spotkanie ze znajomymi. Ziemniaczki są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To zasługa podgotowania ich przez kilka minut w wodzie. Co ważne nie musisz ich obierać, wystarczy dobrze je umyć lub tak jak ja poskrobać nożykiem. Dla aromatu dodałam do pieczenia kilka ząbków czosnku, a ziemniaki doprawiłam m.in. tymiankiem, oregano i odrobiną chili.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne młode ziemniaki z piekarnika.
Przepis na pieczone młode ziemniaki
czas przygotowania: ok. 20 minut + 25 minut pieczenia
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki oregano,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta chili.
Jak zrobić najlepsze młode ziemniaki z piekarnika?
- Ziemniaki dokładnie umyj. Możesz delikatnie zeskrobać skórkę, ale nie jest to konieczne.
- Zagotuj wodę, wrzuć ziemniaki i podgotuj je przez 8 minut. Odcedź i dokładnie wytrzyj.
- Przełóż ziemniaki do naczynia do zapiekania.
- Polej ziemniaki olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj.
- Ząbki czosnku obierz tylko z pierwszych suchych łupin.
- Poukładaj czosnek między ziemniakami.
- Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piecz ok. 25 minut, aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło.
Dodatki do młodych ziemniaków
Pieczone młode ziemniaki smakują rewelacyjnie same lub np. polane masłem i posypane odrobiną soli. Jeśli przygotowujemy je na imprezę z grillem lub spotkanie ze znajomymi warto dodatkowo podać je z sosem czosnkowo-koperkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego. To aromatyczne danie, które świetnie komponuje się z grillowaną karkówką czy indykiem.
Świetnym dodatkiem do młodych ziemniaków z piekarnika jest także tradycyjny gzik. By go zrobić, potrzebujesz m.in. tłustego twarogu dobrej jakości, śmietany 18% i szczypiorku.
Jeśli lubisz czosnkowe smaki, to wyciśnij ząbki czosnku, które piekły się razem z ziemniakami i wymieszaj np. z oliwą. Takim sosem posmaruj upieczone ziemniaki. Będą pyszne.
Pieczone młode ziemniaki - są idealnie miękkie w środku i ch...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?