Przypalony brokuł z ciemnym sosem na obiad. Znany bloger dzieli się przepisem i wydaje książkę. Odkryj przepis na uzależniająco pyszne danie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Michał Korkosz przygotował to danie, inspirując się posiłkiem jedzonym w restauracji Źródło w Warszawie. Następnie zapragnął zrobić własną wersję podrasowaną makiem.
Michał Korkosz przygotował to danie, inspirując się posiłkiem jedzonym w restauracji Źródło w Warszawie. Następnie zapragnął zrobić własną wersję podrasowaną makiem. Michał Korkosz/materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann
Michał Korkosz to popularny bloger kulinarny i twórca internetowy o pseudonimie Rozkoszny. Jego książki kulinarne wydane zostały w kraju i za granicą (w Stanach Zjednoczonych i w Niemczech). Z nami podzielił się przepisem na przypalonego brokułu z jego najnowszej książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”.

W skrócie

Michał Korkosz zdradza w książce, że najlepszą metodą na przygotowanie brokułu jest jego przypalenie. Bloger uważa, że można na tym poprzestać, po prostu skrapiając go odrobiną soku z cytryny przed podaniem. Jednak poleca smakoszom pójść o krok dalej i podać go z cytrynowym majonezem i dressingiem na bazie sosu sojowego. Zapytałam autora bloga Rozkoszny, skąd pomysł na przypalanie warzyw.

- W kuchni wegetariańskiej i w gotowaniu na bazie roślin musimy sięgać po większą ilość technik, aby te dania były zachwycające. Przypalanie warzyw ma przypominać smakiem mięso, choć nie będzie to efekt jeden do jednego. Jest to niestandardowy zabieg dla większości osób, ale moim zdaniem to najlepszy sposób obróbki warzyw. Zachowują jędrność i mają lekko dymny, głęboki smak.

Przypalony brokuł z ciemnym sosem, cytrynowym majonezem i makiem – przepis Michała Korkosza

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/3 szklanki (80 g) dobrego majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • drobna sól morska,
  • 500 g brokułów (1 duża lub 2 małe główki),
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
  • 3 łyżki maku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić smażonego brokuła?

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w miseczce sos sojowy, ocet, cukier puder i 3 łyżki wody, by zrobić „sos o piątym smaku”.
  2. W drugiej miseczce połącz majonez z sokiem z cytryny i posól do smaku.
  3. Odetnij łodygę brokuła, rozdziel różyczki i przekrój każdą wzdłuż na pół.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Rozłóż na niej różyczki brokułów przeciętą stroną do dołu i smaż 2–3 minuty, aż miejscami poczernieją. Bardzo ostrożnie wlej na patelnię ½ szklanki (125 ml) wody i gotuj, aż odparuje. Brokuły powinny być osmalone i przyjemnie chrupiące (nie całkiem miękkie przy nakłuwaniu widelcem).
  5. Przełóż brokuły na półmisek. Polej „sosem o piątym smaku”, a obok podaj cytrynowy majonez. Posyp makiem, dopraw pieprzem i podawaj.

„Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” to książka, która niemal jednocześnie wydana została w Polsce i w Stanach Zjednoczonych. Tuż przed wyjazdem Michała Korkosza na amerykańską trasę promocyjną zapytałam autora o pracę nad książką.

- W przypadku pierwszej książki („Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” – przyp.red”) zastanawiałem się jak przetłumaczyć dla zagranicznych smakoszy, te bardziej tradycyjne smaki dla podniebienia Amerykanów. W przypadku nowej książki zdawałem sobie sprawę, że te przepisy są bardziej współczesne, pomimo tego, że polskie. Wiedziałem, że będzie mniejszy problem z ich zrozumieniem i przygotowaniem. Były osoby w redakcji amerykańskiej, które testowały przepisy i relacjonowały, czy składniki są trudno dostępne. Każda moja książka to obsesja wokół jakiegoś składnika. W tym przypadku był to wędzony twaróg. Dość niedawno się w nim zakochałem i doceniłem świeżość, kwasowość i wędzarniczy smak. Można go wykorzystać w wielu daniach i jest w stanie odmienić posiłek.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann. Premiera książki zaplanowana jest na 8 listopada 2023 roku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przypalony brokuł z ciemnym sosem na obiad. Znany bloger dzieli się przepisem i wydaje książkę. Odkryj przepis na uzależniająco pyszne danie - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska