Rogale na św. Marcina już się pieką [wideo]

TVN24/x-news
Poznańskie cukiernie, jak co roku, z okazji dnia Świętego Marcina przygotowują ok. 250 ton rogali z lukrem i orzechami
Poznańskie cukiernie, jak co roku, z okazji dnia Świętego Marcina przygotowują ok. 250 ton rogali z lukrem i orzechami TVN24/x-news
Poznań. Poznańskie cukiernie, jak co roku, z okazji dnia Świętego Marcina przygotowują ok. 250 ton rogali z lukrem i orzechami. Legenda głosi, że słynne rogale świętomarcińskie powstały z inicjatywy proboszcza parafii św. Marcina, który chciał pomóc biednym. - Miejscowy cukiernik, idąc do pracy, znalazł podkowę, którą zgubił jeździec. Przyniósł ją do zakładu i wymyślił na jej wzór rogala - opowiada poznański cukiernik Zbigniew Piskorski. - Chodziło o to, żeby rogal był bardzo treściwy i kaloryczny, żeby osoby biedne coś z tego miała - tłumaczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska