Spis treści
Zupa czosnkowa jest bardzo delikatna i smaczna. Do jej przygotowania używamy sporej ilości czosnku, jednak jego smak nie jest bardzo intensywny. Warto dodać nawet dwa ząbki czosnku pod koniec gotowania, by nadać potrawie więcej ostrości. Kremowa konsystencja zupy to zasługa serka mascarpone. Pamiętaj, by miał temperaturę pokojową. Warto go także nieco zahartować ciepłą, przegotowaną wodą. Zupa czosnkowa smakuje pysznie z grzankami i odrobiną czosnku niedźwiedziego.
Przepis na zupę czosnkową
czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 1 duża główka czosnku,
- 1 duża cebula,
- 3 ziemniaki,
- 250 g serka mascarpone (musi być w temperaturze pokojowej),
- 1 l bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła do smażenia.
Jak zrobić zupę czosnkową?
- Warzywa umyj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Cebulę posiekaj.
- Obierz wszystkie ząbki czosnku i pokrój na kawałki.
- W garnku rozgrzej masło.
- Podsmaż cebulę i ziemniaki.
- Po chwili dodaj niemal cały czosnek (odłóż 2 ząbki) i chwile podsmażaj.
- Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodaj odłożony czosnek i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw zupę serkiem mascarpone – rozmieszaj serek, dodając stopniowo ok. 100 ml przegotowanej, gorącej wody, a następnie wlej cały serek do zupy i wymieszaj.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę ciepłą z grzankami i odrobiną czosnku niedźwiedziego.
Sprawdź także: Krążki cebulowe na imprezę lub do meczu. Przepis na chrupiącą i aromatyczna przekąskę z kuchni amerykańskiej
Zupa krem na jesień
Zupy krem są pyszne i bardzo proste do przygotowania. To idealny pomysł, by dodać do naszej diety więcej warzyw.
Jesienią polecam pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczarek. Jej przygotowanie jest proste i szybkie. Warzywa i grzyby podsmażamy, gotujemy z bulionem i na koniec miksujemy i doprawiamy. Można podać ją np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pochmurne dni z pewnością umili pyszny krem z dyni, o intensywnie pomarańczowym kolorze. To pożywna i delikatna zupa, którą smakuje pysznie m.in. z podprażonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze
Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Przepis na kremową zupę z czos...
Zobacz także inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym