Salmonella w majonezie

Redakcja
Latem, z powodu wysokich temperatur, bakterie mnożą się w artykułach żywnościowych szybciej niż zwykle. A to sprzyja zatruciom pokarmowym.

Najczęstszym ich sprawcą są pałeczki salmonelli. - Występują one u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach, jakimi są ciepło, wilgoć oraz obecność białka, mogą one żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. U ludzi, od momentu zakażenia, objawy chorobowe występują po 6-72 godzinach. Należą do nich: bóle brzucha, gorączka, biegunka, mogą się też dołączyć nudności lub wymioty - informuje Larisa Urbanek, dyrektor Miejskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

Zatrucie pokarmowe jest szczególnie groźne u niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz wyniszczonych różnymi chorobami. U nich zatrucie może przebiegać bardzo ciężko, wywołując zmiany w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet może wtedy dojść do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. W lipcu np. doszło w Polsce do śmierci 76-letniej kobiety, która uległa zbiorowemu zatruciu salmonellą po spożyciu potraw na weselu. Cierpiała ona już bowiem na chorobę serca, a zatrucie tylko ją spotęgowało, gdyż doszło też do niewydolności oddechowej.

Pałeczkami salmonelli można się zakazić poprzez:
- żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
- produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jajka, mięso, mleko)
- od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

UWAGA!
Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jajka: majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in. oraz rozdrobnione przetwory mięsne: galaretki, pasztety, pierogi.

Zatruciu można zapobiec przez:
- mycie rąk po wyjściu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków
- utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni - ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki
- przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
- zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
- wydzielenie w lodówce miejsca na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się one z innymi produktami
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
- poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), co jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)
- mycie i wyparzanie we wrzątku jaj przez 10 sekund
- unikanie lodów i ciast pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
- Stosowanie tych wszystkich zasad pozwoli uniknąć także innych zatruć pokarmowych. W razie wystąpienia jednak objawów wskazujących na zatrucie trzeba się natychmiast zgłosić do lekarza - radzi dr Larisa Urbanek.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3