W skrócie:
Mam dla ciebie przepis na pyszną i efektowną sałatkę z jajkiem i tuńczykiem. Jej wyjątkowy smak zapewnia sos winegret z miodem i ostrą musztardą oraz ziołami prowansalskimi. Sałatka będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole, warto podać ją na dużym półmisku.
Zobacz w galerii, jak przygotować sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem
Przepis na sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: na ok. 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 170 g tuńczyka w oleju,
- 1 sałata lodowa,
- 1 papryka żółta,
- 1 ogórek,
- szczypiorek,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera feta,
Sos:
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Zobacz także: Fenomenalne jajka w wiosennym sosie. Przepis na ekspresową przekąskę na Wielkanoc. Zachwyci twoich gości
Jak zrobić sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem?
- Umyj i osusz wszystkie warzywa.
- Sałatę i pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, ogórka obierz i pokrój w plasterki, paprykę pokrój w kostkę. Poukładaj składniki na półmisku.
- Kawałki tuńczyka odsącz z oleju i poukładaj na półmisku.
- Jajka pokrój w ćwiartki i ułóż pośrodku sałatki.
- Fetę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj do sałatki.
- Zrób sos: do miseczki wlej olej, miód, dodaj musztardę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Polej sałatkę sosem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: