Świąteczny schab. Przepis Justyny Osieckiej-Sułek, blogerki kulinarnej, na obłędnie pyszną roladę wieprzową

Akcja specjalna Święta z nto.pl
Rolada ze schabu faszerowanego boczkiem i suszoną śliwką, to moje popisowe danie, które serwuję na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt - mówi Justyna Osiecka-Sułek.

- Niektórzy zaskoczeni są smakiem samego nadzienia, które jest lekko słodkie, dzięki niemałemu dodatkowi śliwek - dodaje blogerka.

Chrupiąca skórka z pieczonego boczku dodaje wyjątkowego aromatu. Rolada schabowa doskonale się kroi i śmiało można ją również podać na kolację lub jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1,5-2,5 kg schabu bez kości
  • ½ kg boczku surowego wędzonego, pokrojonego w plastry

Marynata

  • 160 ml oleju lub oliwy
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • miód, musztarda
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru świeżego
  • 200 g suszonych śliwek

Partnerzy odcinka:
Bazzar Market
Roldrob
OSM Prudnik
Masarnia Golomb
Pasieka Zarodowa w Maciejowie

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska