Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Jak zrobić elastyczne ciasto - przepis zdradza Justyna Osiecka-Sułek, czyli bistro mama [ŚWIĘTA Z NTO]

Radosław Dimitrow
Radosław Dimitrow
- Pierogi ze słodką kapustą to tradycyjna wigilijna potrawa z mojego rodzinnego domu - mówi blogerka kulinarna. - Teraz tym przepisem chciałam się podzielić z wami.

W pierwszej kolejności należy przygotować farsz, szatkując najpierw kapustę, a następnie dusząc ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i obficie doprawiamy farsz solą i pieprzem.

- Słodki smak kapusty w wykonaniu mojej mamy pozostał bardzo wyraźny i w moich wspomnieniach – mówi Justyna Osiecka-Sułek. -
To taki smak, który kojarzy się z domem rodzinnym, ciepłem i bezpieczeństwem.

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą - PRZEPIS

By przygotować wigilijne pierogi ze słodką kapustą, będziemy potrzebować:
Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Farsz:
1 główka małej białej kapusty

  • 2 niewielkie cebule
  • 100 g masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Jak połączyć ze sobą składniki - tego dowiesz się z krótkiego poradnika wideo.

ZŁÓŻ ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska