W pierwszej kolejności należy przygotować farsz, szatkując najpierw kapustę, a następnie dusząc ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i obficie doprawiamy farsz solą i pieprzem.
- Słodki smak kapusty w wykonaniu mojej mamy pozostał bardzo wyraźny i w moich wspomnieniach – mówi Justyna Osiecka-Sułek. -
To taki smak, który kojarzy się z domem rodzinnym, ciepłem i bezpieczeństwem.
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą - PRZEPIS
By przygotować wigilijne pierogi ze słodką kapustą, będziemy potrzebować:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 3-4 łyżki śmietany
- 3-4 łyżki masła
- ¾ szklanki ciepłej wody
Farsz:
1 główka małej białej kapusty
- 2 niewielkie cebule
- 100 g masła
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Jak połączyć ze sobą składniki - tego dowiesz się z krótkiego poradnika wideo.
ZŁÓŻ ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?