Święta bez nich nie istnieją. Przepisy na domowe pierniczki, które pokochają wszyscy!
Przepisy na domowe pierniczki
Pierniczki miodowe bez jajek
Składniki
250 g miodu
100 g cukru
100 g margaryny
1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
W garnku podgrzej miód, cukier, margarynę i mleko, mieszając, aż wszystko się połączy. Odstaw do ostygnięcia.
Do wystudzonego miodu dodaj przesianą mąkę, sodę, cynamon, kardamon i skórkę pomarańczową. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki.
Umieść pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 12-15 minut.
Po ostudzeniu, udekoruj według własnych upodobań - polewą czekoladową, lukrem, posypkami. Gotowe do degustacji!