Prezes Związek Rzemiosła Polskiego, Jerzy Bartnik podkreślił podczas dziesiejszej konferencji poświęconej Świętomięsowi Polskiemu, ze bardzo ważnym elementem tego wydarzenia jest także pokazanie zalet zbilansowanej diety, w której ważną częścią jest białko zwierzęce.
Janusz Rodziewcz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz pomysłodawca imprezy Jacek Marcinkowski omówili atrakcje, jakie czekają uczestników tego wydarzenia. Podkreślili, że „Świętomięs” to spotkanie producentów aż trzech gatunków mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. – Występujemy jednak pod jednym sztandarem – powiedział Jan Rodziewicz – ponieważ wszyscy wiemy jak ważne jest promowanie dobrej jakości żywności i zdrowego żywienia.
Jerzy Bartnik przypomniał, że polskie produkty mięsne zdobywają sobie coraz więcej entuzjastów również poza granicami naszego kraju. Zwrócił się do dziennikarzy z prośbą, by z rezerwą podchodzili do pojawiających się informacji, jakoby produkty polskie nie zachowywały właściwych standardów.
– Trzeba sobie zdawać sprawę, że niezwykła popularność polskiego mięsa i wędlin może powodować niepokój producentów z innych krajów. Jednak należy trzymać się faktów - nasze mięso jest zdrowe i bardzo smaczne, a polscy przedsiębiorcy zachowują najwyższe standardy produkcji.
W tym roku „Świętomięs Polski” obywa się w Gdańsku dniach 10-11 sierpnia podczas szczycącego się aż 753-letnią tradycją Jarmarku św. Dominika.
W trakcie imprezy będzie można skosztować przysmaków z różnych regionów Polski, zapoznać się z poradami mistrzów sztuki kulinarnej w kwestii przygotowania smacznego i pełnowartościowego posiłku z mięsa, oraz wziąć udział w różnych wydarzeniach kulturalnych i konkursach.
Dla najmłodszych uczestników przygotowano specjalną atrakcję pt. „Zagroda Młodych Hodowców” – dzieci będą poznawać i malować różne profile zwierząt hodowlanych. Impreza oferuje także udział w wykładach i seminariach, które poprowadzą naukowcy i specjaliści z dziedziny zdrowego żywienia oraz atrakcje sportowe – w tym roku na gdańskiej plaży. Hasło tegorocznego święta: „W mięsie siła!” potwierdzą gwiazdy sportu, które opowiedzą o swojej diecie i jej wpływie na organizm sportowca. Impreza jest także dobrą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Organizatorami wydarzenia są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem oficjalnym są Międzynarodowe Targi Gdańskie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?