"Świętomięs Polski" w tym roku w Gdańsku

Edh
"Świętomięs Polski" w tym roku w Gdańsku
"Świętomięs Polski" w tym roku w Gdańsku archiwum firmy
III edycja imprezy promującej polskie mięso i wyroby wędliniarskie odbędzie się 10-11 sierpnia 2013 roku w Gdańsku podczas Jarmarku św. Dominika.

Prezes Związek Rzemiosła Polskiego, Jerzy Bartnik podkreślił podczas dziesiejszej konferencji poświęconej Świętomięsowi Polskiemu, ze bardzo ważnym elementem tego wydarzenia jest także pokazanie zalet zbilansowanej diety, w której ważną częścią jest białko zwierzęce.

Janusz Rodziewcz  prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz pomysłodawca imprezy Jacek Marcinkowski  omówili atrakcje, jakie czekają uczestników tego wydarzenia.  Podkreślili, że „Świętomięs” to spotkanie producentów aż trzech gatunków mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. – Występujemy jednak pod jednym sztandarem – powiedział Jan Rodziewicz – ponieważ wszyscy wiemy jak ważne jest promowanie dobrej jakości żywności i zdrowego żywienia.

Jerzy Bartnik przypomniał, że polskie produkty mięsne zdobywają sobie coraz więcej entuzjastów również poza granicami naszego kraju. Zwrócił się do dziennikarzy z prośbą, by z rezerwą podchodzili do pojawiających się informacji, jakoby produkty polskie nie zachowywały właściwych standardów.

– Trzeba sobie zdawać sprawę, że  niezwykła popularność polskiego mięsa i wędlin może powodować niepokój producentów z innych krajów. Jednak należy trzymać się faktów - nasze mięso jest zdrowe i bardzo smaczne, a polscy przedsiębiorcy zachowują najwyższe standardy produkcji.

W tym roku „Świętomięs Polski” obywa się w Gdańsku dniach 10-11 sierpnia podczas szczycącego się aż  753-letnią tradycją Jarmarku św. Dominika.

W trakcie imprezy będzie można skosztować przysmaków z różnych regionów Polski, zapoznać się z poradami mistrzów sztuki kulinarnej w kwestii przygotowania smacznego i pełnowartościowego posiłku z mięsa, oraz wziąć udział w różnych wydarzeniach kulturalnych i konkursach.

Dla najmłodszych uczestników przygotowano specjalną atrakcję pt. „Zagroda Młodych Hodowców” – dzieci będą poznawać i malować różne profile zwierząt hodowlanych. Impreza oferuje także udział w wykładach i seminariach, które poprowadzą naukowcy i specjaliści z dziedziny zdrowego żywienia oraz atrakcje sportowe – w tym roku na gdańskiej plaży. Hasło tegorocznego święta: „W mięsie siła!” potwierdzą gwiazdy sportu, które opowiedzą o swojej diecie i jej wpływie na organizm sportowca. Impreza jest także dobrą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych.

Organizatorami wydarzenia są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem oficjalnym są Międzynarodowe Targi Gdańskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska