MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szlak Kulinarny Opolski Bifyj na dużym ekranie. Spot o kuchni śląskiej już w kinach

Szlak Kulinarny Śląski Bifyj działa od 2015 roku pod skrzydłami Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Jego celem jest promocja kuchni Śląska Opolskiego.
Szlak Kulinarny Śląski Bifyj działa od 2015 roku pod skrzydłami Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Jego celem jest promocja kuchni Śląska Opolskiego. Milena Zatylna
Szlak Kulinarny Opolski Bifyj przez miesiąc będzie promowany w kinach sieci Helios w województwach opolskim, śląskim i dolnośląskim. Chodzi o to, by dzięki kulinarnymi atrakcjami zainteresować turystów.

Nie tylko rolada i kołocz

Szlak Kulinarny Opolski Bifyj powstał w 2015 roku, aby popularyzować tradycyjną kuchnię Śląska Opolskiego, a także lokalne produkty.

- Kiedy Bifyja zakładaliśmy, osoby zarządzające restauracjami, szefowie kuchni stwierdzili, że tradycyjna kuchnia śląska jest tylko pozornie znana. Kojarzymy roladę, kołocz, może krupniok i na tym się kończy. Ale gdyby faktycznie zapytać klienta w restauracji, co wie o kuchni Śląska Opolskiego, z tym byłby już duży problem – tłumaczy Piotr Mielec, dyrektor OROT. - Pomimo tego, że funkcjonowało wtedy wiele inicjatyw, które miały promować kuchnię tradycyjną Śląska Opolskiego, to ten efekt nie był zadowalający.

Od tego czasu sieć się rozrosła. Obecnie zrzesza 22 restauracje.

- Restauracje są w bardzo różnych wnętrzach i w bardzo różnych miejscach. Niektóre działające nawet od 100 lat jak Śtantin w Starych Siołkowicach. Mieszczą się w zamkach czy pałacach - na czele z Zamkiem w Mosznej, ale też w nowoczesnych wnętrzach, jak DeSilva czy Szara Willa w Opolu – wymienia Piotr Mielec. - Każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli chodzi o sam charakter restauracji.

Łączy je to, że w swoim menu mają dania wywodzące się z kuchni śląskiej.

- Nie mamy tu specjalnie oryginalnych potraw. Są to potrawy, albo znajdujące się na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego, albo stworzone właśnie z tych produktów, jak np. deser chałwowe parfait w Dębowym Wzgórzu w Pokrzywnej - tłumaczy dyrektor OROT-u. – Czasami potrawy są tradycyjne, ale w podane nowej formie.

Opolski Bifyj na ekranach

Od piątku 18 sierpnia przez cztery tygodnie przed każdym seansem w sieci kin Helios w województwach opolskim, śląskim i dolnośląskim puszczane będę w spoty promujące szlak.

- Chcemy, aby dowiedziało się o nim więcej osób. Być może po tym spocie zainteresują się, wejdą na stronę, zaplanują swój pobyt w takiej restauracji – mówi Piotr Mielec. - Nie wychodzimy zbyt daleko. Wiemy, że potencjalni klienci są głównie w tych województwach.

Kuchnia śląska nie tylko w tradycyjnej odsłonie

W trakcie inauguracji kampanii promocyjnej widzowie opolskiego kina mogli skosztować specjałów z restauracji zrzeszonych w Opolskim Bifyju.

Przekąski typu finger food serwowała restauracja Zamkowy Młyn z Krapkowic.

- Użyliśmy do ich przygotowania twarogu z Olesna, serów obrowieckich lub śląskiego krupnioka, które są tu w towarzystwie chrzanu, salsy z czerwonej cebuli, cieciorki bądź kukurydzy – zdradza szef kuchni Arkadiusz Chwałek. – To bardzo lekkie, zdrowe dania, które w tej postaci podajemy na imprezy okolicznościowe.

Ale Zamkowy Młyn ma też śląskie dania w swojej stałej karcie.

- Jest to przede wszystkim rolada, którą można nazwać królową niedzieli. Ale klienci przyjeżdżają też na wodzionkę z czosnkiem czy żurek śląski na maślance – dodaje właściciel restauracji Aleksander Wojtala.

Roladki z grillowanej cukinii z twarogiem z Olesna oraz bagietkę korzenną z serem kozim z Chudoby serwowały restauracje DeSilva i Hotel Mercure z Opola.

- Nasze restauracje już od ładnych paru lat należą do szlaku. Jesteśmy hotelami typowo biznesowymi. Przyjeżdża do nas mnóstwo gości z zagranicy. Spróbowanie takich dań prosto z naszego regionu jest atrakcją - mówi Aleksandra Polak, kierownik ds. sprzedaży w Hotelu Mercure.

W trakcie wydarzenia nie mogło zabraknąć słodkości, takich jak kołocz śląski, anyżki czy ciasta przez maszynkę, o co zadbała Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Julia Szeremeta: "Oby mój sukces przyniósł pieniądze do boksu"

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska