- Nasza wieś jest złożona z ludności, która przybyła tu z różnych stron, stąd też duża różnorodność kulturowa – mówi Sonia Madeja, wiceprezes Koła Gospodyń Wielkich w Biechowie (pow. nyski). – Podczas wesela obowiązkowym punktem programu była pięknie udekorowana brama, którą mieszkańcy wsi zastawiali drogę Parze Młodej, idącej do kościoła. Jeśli ślub miał się odbyć, młodzi musieli się wykupić. Zwykle wykupowali się wódką, a najmłodsi dostawali słodycze. Ta tradycja u nas wciąż jest żywa. Bywa, że w drodze do kościoła pary muszą się wykupować nawet po cztery razy.
W Biechowie obowiązkowym punktem weselnego menu była golonka w kapuście kiszonej. – Ze słodkości kucharki przygotowywały ciasteczka lawendowe, sok z lawendy no i oczywiście tort weselny – wylicza Anna Wawrzkowicz, szefowa tamtejszego koła gospodyń wiejskich.
W Ścinawie Małej z kolei dbano o to, by weselnicy, zwłaszcza ci młodzi, nie opadli z sił przed kluczowym momentem zabawy, czyli przed oczepinami.
– Dlatego krótko przed nimi na stół wjeżdżała zupka pobudzająco-sycąca, by młodzież miała siłę powalczyć o welon i muszkę, no i oczywiście bawić się do białego rana. Taka zupka przypomina gulasz, dlatego jest w nim mięso i mnóstwo warzyw - relacjonuje Halina Gąsior, przewodnicząca tamtejszego koła gospodyń wiejskich. – Wcześniej na obiad obowiązkowo był rosół z swojskiego koguta lub kaczki, oczywiście z makaronem domowej roboty, a do tego rolada, kluski i kapusta czerwona. Do rolady dodaje się pokrojoną w kostkę lub paseczki wędzoną słoninkę, boczek, cebulkę, ogórka i musztardę.
- Moda w ostatnich latach się zmienia, bo na weselnym stole coraz częściej pojawiają się pierogi, które cieszą się ogromnym powodzeniem – wtóruje jej Wanda Bergiel, również ze Ścinawy Małej. – Dominują te z ziemniakami, serem i cebulką, ale zdarzają się różne wariacje na temat pierogów, m.in. takie kapustą, z mięsem, ale też kaszanką, szpinakiem czy kaszą gryczaną.
Regionalna odsłona festiwalu „Polska od Kuchni” odbywa się w niedzielę (10.07) przy opolskim ratuszu. Wydarzenie potrwa do godz. 19.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?