Uważaj na jaja!

fot. sxc
fot. sxc
Jest coraz cieplej, dlatego bakterie łatwo się rozmnażają.

Poza tym wysokie temperatury osłabiają naszą odporność i jesteśmy wtedy szczególnie podatni na wszelkie infekcje.

Do najgroźniejszych należą bakterie salmonelli. Ich głównym źródłem są drób i jajka. Dlatego najczęściej dochodzi do zatruć po zjedzeniu takich produktów jak: ciastka z kremem, majonezy oraz lody sporządzane domowym sposobem, tatar z żółtkiem, sernik na zimno, sałatki, wyroby w galarecie, pasty mięsne oraz inne potrawy z surowym żółtkiem.

- Pamiętajmy, żeby nie kłaść jajek w lodówce razem z innymi produktami - radzi Tadeusz Sarzyński, ordynator oddziału chorób zakaźnych szpitala w Nysie. - Wcześniej sparzmy każde gorącą wodą.
Trzymajmy wszystkie produkty w lodówce. Nie róbmy też dużych zapasów. Przygotujmy np. tylko tyle sałatki jarzynowej z majonezem, ile w krótkim czasie jesteśmy w stanie zjeść. Nawet, jeśli przechowujemy ją w lodówce.

Nastała pora przyjęć komunijnych i weselnych. Absolutnie zabronione jest trzymanie potraw, zwłaszcza ciast, na werandzie czy parapecie w kuchni, bo może się to źle skończyć - zatruciem u biesiadników.

Rady na zatrucie

zastosuj głodówkę i dużo pij - wskazana jest niegazowana woda mineralna, gorzka lub lekko osłodzona herbata
na drugi dzień można zjeść sucharki, kleiki
unikaj potem - przez jakiś czas surowych warzyw i owoców, potraw ciężkostrawnych
w razie biegunki - zażyj: węgiel leczniczy, stoperan lub smectę
gdy objawy nie mijają - idź szybko do lekarza

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska