Tegoroczny Konkurs na Najlepszą Potrawę Domową poświęcony został pamięci Waldemara Jagiełły, tragicznie zmarłego niedawno w wypadku samochodowym właściciela Hotelu Adler w Byczynie.
Amatorzy gotowania, którzy stanęli do konkursu, przygotowywali potrawy na skwerze przy karczmie Spichlerz.
Do konkursu stanęło sześć kulinarnych ekip. Zespoły miały 3 godziny na pichcenie i w tym czasie musiały przygotować 2-aniowy obiad: zupę i drugie danie.
Dania oceniała komisja w składzie: burmistrz Ryszard Grüner, radna powiatu Wioletta Kardas, dyrektorka Ośrodka Kultury w Byczynie Iwona Sarnowska oraz Teresa Błażejewska - kucharka z przedszkola w Byczynie,
Jury brało pod uwagę smak i sposób podania dań konkursowych oraz prezentacja historii potrawy oraz regionu, z którego pochodzi.
Werdykt jury:
I miejsce - Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe "Rycerz"
II - Koło Gospodyń Wiejskich Janówka
III - Koło Gospodyń Wiejskich Proślice
IV - Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji
V - Koło Gospodyń Wiejskich Dobiercice
VI - Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa.
Nagrodę specjalną sekretarza gminy Macieja Tomaszczyka dostało Koło Gospodyń Wiejskich z Janówki, natomiast nagrodę specjalną burmistrza Ryszarda Grünera za najbardziej tradycyjne danie Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?