W skrócie:

Sałatka z sałaty masłowej. Najlepszy dodatek do obiadu
Mam dla ciebie przepis na słodko-kwaśną sałatę do obiadu. Tak przygotowywała ją moja babcia i mama. Ja również często sięgam po ten przepis, całość jest wyrazista, lekka i orzeźwiająca. Sałatkę najczęściej podaję do pieczonego kurczaka czy roladek schabowych. Najważniejsze, by sos był wyraźnie kwaśny, pachnący cytryną oraz doprawiony cukrem. Serdecznie polecam, takie połączenie naprawdę się sprawdza i smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobić oryginalną sałatę do obiadu.
Przepis na słodko-kwaśną sałatę ze śmietaną
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duża sałata masłowa,
- 300 g śmietany 18%,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli.
Jak zrobić najlepszą sałatę ze śmietaną do obiadu? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Sałatę umyj dokładnie w letniej wodzie. Najlepiej dwa razy zanurzyć wszystkie liście w wodzie i wypłukać.
- Osusz liście sałaty.
- Porwij liście rękami na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski.
- Umyj cytrynę, przekrój i wyciśnij sok.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem, solą i sokiem z cytryny.
- Polej sałatę słodko-kwaśnym sosem i wymieszaj. Od razu podawaj, smacznego.
Zaskakująca sałata ze śmietaną do obiadu. Nietypowe połączen...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?