Zdrowe zioła z własnego ogrodu

fot. Anita Koszałkowska
Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa.
Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa. fot. Anita Koszałkowska
Warto znaleźć kawałek ziemi w ogródku i uprawiać zioła. To nic trudnego.
Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa.
Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa. fot. Anita Koszałkowska

Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa.
(fot. fot. Anita Koszałkowska)

MIĘTA PIEPRZOWA
Liście zbieramy przed kwitnieniem, świeże są idealne do sałatek oraz napojów, mają działanie orzeźwiające, pomagają w problemach z trawieniem. Lubi gleby wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe, dobrze czuje się również w miejscach lekko ocienionych.

TYMIANEK
Do suszenia zbiera się wierzchołki pędów, a liście i kwiaty, gdy są już prawie suche. Świeże gałązki można dodawać do olejów i octu, liście natomiast wzbogacają smak mięs, wędlin i zup. Wymaga stanowiska słonecznego, dobrze rośnie także na słabych glebach.

LUBCZYK OGRODOWY
Młode liście można mrozić i suszyć, niezwykle aromatyczne, wzbogacające smak zup, bulionów i mięs (w smaku podobne do popularnej maggi). Wymaga stanowiska słonecznego i regularnie podlewanej gleby.

MELISA
Liście idealne do zimnych napojów, słodkich potraw lub herbat ziołowych (posiadają działanie odświeżające i uspokajające). Melisa lubi półcieniste stanowisko i regularne podlewanie. Najlepiej posadzić ją w towarzystwie mięty.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska