Lubczyk ogrodowy (z lewej) i melisa.
(fot. fot. Anita Koszałkowska)
MIĘTA PIEPRZOWA
Liście zbieramy przed kwitnieniem, świeże są idealne do sałatek oraz napojów, mają działanie orzeźwiające, pomagają w problemach z trawieniem. Lubi gleby wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe, dobrze czuje się również w miejscach lekko ocienionych.
TYMIANEK
Do suszenia zbiera się wierzchołki pędów, a liście i kwiaty, gdy są już prawie suche. Świeże gałązki można dodawać do olejów i octu, liście natomiast wzbogacają smak mięs, wędlin i zup. Wymaga stanowiska słonecznego, dobrze rośnie także na słabych glebach.
LUBCZYK OGRODOWY
Młode liście można mrozić i suszyć, niezwykle aromatyczne, wzbogacające smak zup, bulionów i mięs (w smaku podobne do popularnej maggi). Wymaga stanowiska słonecznego i regularnie podlewanej gleby.
MELISA
Liście idealne do zimnych napojów, słodkich potraw lub herbat ziołowych (posiadają działanie odświeżające i uspokajające). Melisa lubi półcieniste stanowisko i regularne podlewanie. Najlepiej posadzić ją w towarzystwie mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?