Zupa ogórkowa smaczna jak u mamy

Redakcja
Ziemniaków nie gotujemy razem z kiszonymi ogórkami, bo stają się twarde - radzi Maria Żmija-Glombik.

Ogórki do zupy przygotowuję według sposobu mamy. Przerośnięte ogórki, które nie nadają się do normalnego kiszenia ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startymi ogórkami napełniam wyparzone słoiki (0.5 l) ugniatając je dość ciasno. Dodaję ząbek czosnku i małą łyżeczkę soli. Słoik zamykam i przechowuję w spiżarce. Tak ukiszone ogórki wykorzystuję do zupy ogórkowej.

Sposób przyrządzenia:

Umyte i pokrajane warzywa razem z ziemniakami wrzucić do wrzącej wody, wywaru lub bulionu i gotować do miękkości. Ogórki poddusić na maśle w osobnym garnku. Połączyć z resztą zupy. Zupę podprawić mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Dosmakować przyprawami i zagotować.Dodać koperek i posiekaną pietruszkę.

Uwaga: nie gotujemy ziemniaków razem z kiszonymi ogórkami. gdyż ziemniaki wtedy stają się twarde i trudno je doprowadzić do miękkości.

Życzę smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska