Ogórki do zupy przygotowuję według sposobu mamy. Przerośnięte ogórki, które nie nadają się do normalnego kiszenia ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startymi ogórkami napełniam wyparzone słoiki (0.5 l) ugniatając je dość ciasno. Dodaję ząbek czosnku i małą łyżeczkę soli. Słoik zamykam i przechowuję w spiżarce. Tak ukiszone ogórki wykorzystuję do zupy ogórkowej.
Sposób przyrządzenia:
Umyte i pokrajane warzywa razem z ziemniakami wrzucić do wrzącej wody, wywaru lub bulionu i gotować do miękkości. Ogórki poddusić na maśle w osobnym garnku. Połączyć z resztą zupy. Zupę podprawić mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Dosmakować przyprawami i zagotować.Dodać koperek i posiekaną pietruszkę.
Uwaga: nie gotujemy ziemniaków razem z kiszonymi ogórkami. gdyż ziemniaki wtedy stają się twarde i trudno je doprowadzić do miękkości.
Życzę smacznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?