Boczek z Irlandii, w którym mogły być dioksyny, sprzedano na Opolszczyźnie

fot. Radosław Dimitrow
Klienci sklepu Neumana w Strzelcach Opolskich bez obaw kupowali w piątek mięso u Patrycji Kapicy. - Jest świeże i tutejsze - podkreślali.
Klienci sklepu Neumana w Strzelcach Opolskich bez obaw kupowali w piątek mięso u Patrycji Kapicy. - Jest świeże i tutejsze - podkreślali. fot. Radosław Dimitrow
422 kilogramy wędzonego boczku i 72 konserwy szynki mielonej wieprzowej trafiło do naszego regionu z partii mięsa, w których mógł być przekroczony poziom dioksyn.

Jedynie 11 kilogramów wprowadzonego do handlu boczku udało się wycofać inspektorom sanepidu z hurtowni, sklepów, punktów gastronomicznych w Brzegu, Kędzierzynie-Koźlu, Opolu i Krapkowicach.

Resztę zjedliśmy, a na pewno kupiliśmy.

Z konserwami było lepiej, bo sprzedano tylko 5 puszek.

Anna Matejuk, rzecznik wojewódzkiego sanepidu zaznacza, że nie jest pewne, czy boczek i konserwy mają zbyt dużo dioksyn.

Wycofano je, ponieważ trafiły do Polski z Irlandii w okresie, kiedy wykryto tam niebezpieczne mięso.

Ale prof. Adam Grochowalski z Politechniki Krakowskiej, zajmujący się oznaczeniem tych substancji uspokaja, że jeden kotlet, nawet z przekroczonymi normami dioksyn nam nie zaszkodzi.

- Prawdopodobnie do paszy zwierząt w Irlandii dodano olej transformatorowy, stąd kilkudziesięciokrotne przekroczenie norm tych substancji. Jednak jednorazowo nie mogą one spowodować zatrucia niebezpiecznego dla zdrowia - tłumaczy profesor.

Wojewódzki lekarz weterynarii zapewnia, że mięso, które trafiło do opolskich przetwórców nie pochodziło z irlandzkich dostaw.

Szczegóły w sobotę w papierowym wydaniu "Nowej Trybuny Opolskiej"

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Stach
Dioksyny sa jednymi z 10 najbardziej trujących substancji na świecie. Ale p. Grochowalski , który jest członkiem stowarzyszenia promującego spalarnie odpadów (a więc podstawowe źródło emisji dioksyn), jest nagle ekspertem od toksyczności, na której się nie zna. Kolejny raz w Polsce głównymi specjalistami od naszego zdrowia, są Ci , którzy na jego utracie chcą zarabiać. I oczywiście wg tego Pana dioksyny w boczku są nieszkodliwe. Jest to kłamstwo pana Grochowalskiego. Są szkodliwe, bo idealnie przenikają do ludzkiej tkanki. Juszczenkę chciano zabić stężeniem dioskyn w częściach nanogramów i gdyby nie pomoc najlepszych austriackich toskykologów, by umarł!
Równie dobrze ekspertem jak Grochowalski od dioksyn, od zbrodni w czasach ZSRR mogłoby by być KGB lub GRU. Tak samo się dobrze na nich znają. Tylko czy nam powiedzą o nich prawdę? Tak jak Grochowalski, nie!

Przykre, że specem dla NTO od dioksyn, jest człowiek, który wiele robi, aby dezinformować opinie publiczną na temat ich szkodliwości (patrz jego artykuły popularne, w których pisze coś innego niż w swoich pracach naukowych - w popularnych pisze, że dioksyny emitują gopodarstwa domowe, w naukowych, że spalarnie odpadów.)
K
KEVINozimek
Premier obiecał nam tutaj Irlandię...

Swoją drogą to jest bardzo dziwne...zawsze myślałem, że w zwykłym sklepie kupuję polskie wędliny a tu się okazuje, że szynka, którą spożywam z kanapką może pochodzić z dalekich krajów...
k
karambola
I dlatego jestem wegetarianką. Hodowla zwierząt już dawno przestała być hodowlą, a stała się produkcją. Chociaż i w mojej diecie można się do wielu rzeczy przyczepić. Co mogę, uprawiam sobie w ogródku. Ale ileż tego? Nie można jeść samej marchewki i porzeczek. A to co w sklepach... "podkarmione" sowicie chemią. Coraz mniej już prawdziwej, zdrowej żywności.
~bolo~
W hodowli stosowany jest recykling produktów do paszy, więc pakuje się do niej wszystko co zostało po uboju ze zwierzęcia - jego wnętrzności, szczecina - tylko pozostają racice. Do paszy dodawany jest zuzyty olej transformatorowy - po zwarciu jest w nim duzo dioksyn, więc żeby zaoszczędzić stosuja taki odpadowy olej, w marketach nic się nie niszczy - wszystko wraca w recyklingu do "specjalnych marketowych kiełbas i pasztetów" Itd, itd.
Liczy się money, money a nie zdrowie i zycie konsumentów.
Więc do marketów , gdzie szukają najtańszych produktów
Ś
Śmierdzące-wędliny
Dioksyny w boczku.. Nie podniecajmy sie.
Jak dzisiaj ogolnie sa wedliny produkowane to juz w tv mozna bylo zobaczyc.
Zagraniczne maszyny i wio ze szprycowaniem. 1 kg szynki = 400 gram miesa.
Odswiezanie starych wedlin brudnymi szmatami..Kury w kiblu.. Mniam.. Narobilem sobie teraz apetytu.
Musze cos teraz zjesc.. Proponuje osobiscie wybrac sie do rzeznika np. na wsi.
Jak cos ma do ukrycia to na hale nie wpusci..
Naturalnie nie wszyscy sa nieuczciwi ale boje sie ze jest ich coraz wiecej..
~kaarlla~
LUDZIE MAMY IRLANDIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Aneta~
W dniu 13.12.2008 o 00:09, BleBle napisał:

To nie Irlandia, tylko gdzie były nasze słyzby fitosanitarne i weterynaryjne, kiedy mieso to wjechała na nasze terytorium? Ile ktoś dostał w łapę, żeby wystawic certyfikat jakosci. Ja czekam na działanie Prokuratora Generalnego, i prawdziwy raport o tym gdzie rozeszło sie to mieso. Kto ponosi odpowiedzialność, kogto ukarano.



A ja kupiłam i już zjedliśmy ten boczek bo nie wiedzieliśmy, że trujący i że pochodzi z Irlandii. Sądziłam iż świń w naszym kraju nie brakuje więc dlaczego sprowadzamy je z zagranicy i do tego służby weterynaryjne ich nie badają. Życzę sobie aby w sklepach widniała informacja skąd dany produkt pochodzi aby kupujący miał wybór. Napewno nie kupiłabym boczku z Irlandii bo z zasady uznaję iż należy w pierwszej kolejności kupować produkty krajowe.
B
BleBle
To nie Irlandia, tylko gdzie były nasze słyzby fitosanitarne i weterynaryjne, kiedy mieso to wjechała na nasze terytorium? Ile ktoś dostał w łapę, żeby wystawic certyfikat jakosci. Ja czekam na działanie Prokuratora Generalnego, i prawdziwy raport o tym gdzie rozeszło sie to mieso. Kto ponosi odpowiedzialność, kogto ukarano.
I
IZKA opolskie
Irlandia chce zrobić z Polski Czarnobyl kretyni nas tanią produkcją tak jak USA modyfikowanymi świństwami faszeruje i potem różne choroby są a nie wiemy z czego nawet wojny nie trzeba bo nas trują mimo że powietrze zanieczyszczone to jszcze żywnośc dochodzi a ceny rosną a płace maleją katastrofa NIE DLA MEDYFIKACJI NIE DLA PAŃSTW TRUJĄCYCH IRLANDIA ZIELONA to już mit
Dodaj ogłoszenie