W skrócie:
Zupa z czerwonej soczewicy może być podawana na wiele sposobów. Lubię nawiązywać do kuchni indyjskiej. Z czosnku, cebuli, przyprawy curry, kminu rzymskiego i kawałka obranego korzenia imbiru robię gładką pastę. Aby składniki łatwiej się połączyły, dolewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie przesmażam ją z marchewką. To bezproblemowe jednogarnkowe danie możesz zrobić na zapas. Świetnie smakuje kolejnego dnia na obiad, ale też rozgrzewające śniadanie.
Zupa soczewicowa – poznaj przepis z mlekiem kokosowym
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na pastę:
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 cm korzeń imbiru,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki zupy:
4 marchewki,
80 g czerwonej soczewicy,
750 ml wody, rosołu lub bulionu warzywnego,
100 g świeżych liści szpinaku,
200 g pomidorów krojonych w puszce,
200 ml mleka kokosowego z puszki,
65 g ciecierzycy z puszki.
Do smaku:
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżka octu balsamicznego.
Do podania:
kilka posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki,
30 g ugotowanego brązowego ryżu.
Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy?
Sposób przygotowania:
W blenderze umieść wszystkie składniki pasty i zmiksuj je na gładką masę.
Marchewki umyj, obierz i poszatkuj na plastry.
W garnku z grubym dnem podsmaż pastę z przyprawami z marchewką na małej mocy palnika.
Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Po około 3-5 minutach, gdy marchewka się zarumieni, wlej wodę, rosół lub bulion warzywny.
Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Następnie czerwoną soczewicę wsyp na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do bulionu.
Gotuj przez 15 minut do momentu, aż soczewica się delikatnie rozpadanie.
Dorzuć liście szpinaku, wlej pomidory krojone z puszki, ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.
Zupę soczewicową gotuj przez 5 minut i wlej mleko kokosowe.
Domową zupę z czerwonej soczewicy zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego.
Zupę wlej do talerzy, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i posyp posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem brązowym, podsmażonymi grzankami lub kromką świeżego chleba.
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami
Możesz też zrobić bardziej kremową i sycącą zupę w jeszcze prostszy sposób. Wystarczy, że zamiast ciecierzycy dodasz pokrojone w kostkę ziemniaki na etapie gotowania marchewki z soczewicą. W takiej wersji zupa będzie sycąca, a dodatek ryżu niepotrzebny. To także ekonomiczny sposób na zjedzenie resztek warzyw, które zalegają w lodówce.
Niech ten prosty przepis na danie z jednego garnka zachęci cię do eksperymentowania ze smakami w domowym zaciszu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?