MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze naleśniki na maślance. Zrób ten deser, gdy masz zachciankę na puszyste placuszki. Koleżanki proszą o przepis

Anna Daniluk
Puszyste naleśniki na maślance możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Puszyste naleśniki na maślance możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem. yelenayemchuk/123rf.com
Proste, smaczne i tanie w przygotowaniu naleśniki na maślance, to sposób na domowy przysmak. W sezonie na świeże owoce podaję je z truskawkami i jogurtem. Możesz też sięgnąć po maliny lub jagody. Zobacz, jak w kilku prostych krokach przygotować te puszyste i delikatne naleśniki, które rozpływają się w ustach.

W skrócie

Te puszyste naleśniki na maślance smakiem przypominają amerykańskie pancakes. Tak jak zagraniczny przysmak możesz podawać je polane syropem klonowym. Jeśli masz trudność z jego kupnem, to płynny miód również będzie mile widziane. Do naleśników maślankowych weź ulubiony dżem lub konfiturę z kawałkami owoców. Wyśmienicie smakują z konfiturą wiśniową lub truskawkową. Zachęcam cię też do zrobienia twarożku rozgniecionego ze śmietaną oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Właśnie ta przyprawa nada przysmakowi niezapomniany zapach.

Naleśniki na maślance – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1 szklanka maślanki,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • szczypta soli,

  • olej roślinny do smażenia.

Jak zrobić naleśniki na maślance?

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i solą.

  2. Na środku zrób niewielkie wgłębienie.

  3. Do wgłębienia wbij jajka i dodaj maślankę.

  4. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie martw się, jeśli masa będzie trochę grudkowata.

  5. Rozgrzej płaską patelnię do naleśników na średniej mocy palnika i posmaruj ją delikatnie olejem rzepakowym.

  6. Możesz także ulepszyć ich smak, smażąc na klarowanym maśle.

  7. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, odwracając je, gdy pojawią się bąbelki na powierzchni i brzegi zaczną się lekko unosić.

  8. Gotowe naleśniki układaj na talerzu i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, syrop klonowy, świeże owoce czy bita śmietana.

Naleśniki na kefirze czy na maślance

Domowe naleśniki na maślance są bardziej puszyste niż naleśniki tradycyjne. Dzięki użyciu sody oczyszczonej i fermentowanej maślanki w cieście tworzą się bąbelki powietrza i ulatnia się dwutlenek węgla. Taki zabieg napowietrza naleśniki i zyskują dzięki niemu delikatną konsystencję. Zamiast maślanki możesz sięgnąć po kefir, który jest bardziej kwaśny i może nadawać się do podania z wytrawnymi dodatkami. Konsystencja i puszystość naleśników będzie podobna jak tych wykonanych na maślance.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.Obserwuj StronaKuchni.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska