Najsmaczniejsze dania na Wielkanoc. Wielokrotnie nagradzana kucharka z Gostomi dzieli się sekretnymi przepisami
Karczek w cieście chlebowym
Składniki: Ciasto
1,5 kg karczku
1 łyżka musztardy 1½ mąki chlebowej
4 łyżki oleju 3 dag drożdży
pieprz sól
listek laurowy ½ szklanki wody lub mleka
sól Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
2 cebule
1 główka czosnku
kilka śliwek suszonych
Wykonanie:
Karczek zapeklować i pozostawić na noc. Opiec cały w brytfannie i dusić przez 20 minut. Z przygotowanego ciasta uformować placek do oblepienia brzegów brytfanny, po lekkim ostudzeniu mięsa. Przygotować plastry cebuli i obłożyć nimi karczek, dodając jeszcze śliwki i przekrojoną główkę czosnku. Wszystko ponownie solimy i pieprzymy. Zalepiamy brytfannę ciastem posmarowanym z wierzchu wodą. Pieczemy do dobrego przypieczenia ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Skórka dobrze przypieczona z przyległymi plastrami cebuli, służy za suchary do barszczu podkreślając jeszcze jego smak. Czosnek roztarty ze śliwką jest znakomitym smarowidłem pod karczek na chleb.
Wielkanoc to Święta na biało. Biała zupa, białe jajka w zupie, białe sosy i mięso.