Piekarnia ze świeżym pieczywem bez glutenu, do tego organicznym, powstała w Reńskiej Wsi w tym roku i należy do jednych z nielicznych w kraju.
Tych z biopieczywem - certyfikowanych - jest w Polsce niewiele więcej. Jedna z nich jest w Grudyni Wielkiej.
Właścicielem obydwu jest Bogdan Smolorz, opolski piekarz z 40-letnim stażem.
- Do otwarcia takich piekarni skłonili mnie klienci poszukujący zdrowego, tradycyjnego chleba i ci o specjalnych potrzebach żywieniowych, zmagający się z chorobami, które nie pozwalają im na jedzenie glutenu - opowiada biopiekarz Bogdan Smolorz.
Wyroby z jego piekarni trafiają na stoły w całej Polsce
Kiedy rozmawiamy w jego piekarni w Reńskiej Wsi, wypieka właśnie chlebki z komosy ryżowej, kasztanów czy prosa.
Następnego dnia trafią one kurierem do klientów, którzy wcześniej złożyli zamówienia.
- Robienie pieczywa bezglutenowego to dla mnie wyzwanie - przyznaje Smolorz. - Potrzebna była do tego osobna piekarnia z nowym wyposażeniem, by nie było zagrożenia, że miało ono styczność z mąkami zawierającymi gluten.
Sztuką jest także upieczenie świeżego i smacznego chleba z niestosowanych wcześniej produktów, który do tego przetrwa transport.
Obydwie piekarnie mają na potwierdzenie stosowania produktów bio i bezglutenowych odpowiednie certyfikaty
- Znam pochodzenie składników stosowanych do produkcji - podkreśla Bogdan Smolorz. - Mąkę kupuję w małych młynach, gdzie nie ma możliwości dodawania do niej polepszaczy, a chleb piekę na naturalnych zakwasach, a nie tych z proszku, które sprawiają, że bochenek staje się zapieczoną surową mąką.
Opolski piekarz zaangażował się nie tylko w produkcję, ale też - razem z żoną - w edukację zdrowotną.
W Mikołowie, organizują targi zdrowej żywności i prowadzą prelekcje, a w Opolu można ich spotkać na sobotnim Eko-Bazarze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?