Pani Anna kupiła w markecie w Nysie pączka 5 lat temu. Do dziś się nie zepsuł. "Jest tak nafaszerowany chemią, że nawet nie schnie"

Miłosz Bogdanowicz
Miłosz Bogdanowicz
Pączek mimo swego wieku wciąż wygląda nieźle. arch. czytelniczki
5 lat temu pani Anna kupiła pączki w nyskim hipermarkecie. Po latach jeden ze słodkich, tłustoczwartkowych wypieków, wciąż znajduje się w jej kuchni i... ma się dobrze! "Jak tak dalej pójdzie, to będą go podziwiać kolejne pokolenia" - żartuje.

- Pączki kupiłam w lutym 2015 roku. Gdy jeden z nich pozostał niezjedzony, postanowiłam sprawdzić, w jakim stanie będzie za kilka miesięcy, może nawet lat. Jednak wyniki mojego doświadczenia przerosły wszelkie wyobrażenia - tłumaczy Anna Moszczyńska z Hajduk Nyskich.

Mijały kolejne tygodnie i miesiące, a słodki wypiek ani nie pleśniał, ani nie tracił na walorach wizualnych. - Mimo, że delikatnie stwardniał, to wciąż jest pulchny, nie ma na nim pleśni. Bardzo mnie to zaskoczyło, ale i utwierdziło w przekonaniu, że w takich pączkach naprawdę jest mnóstwo chemii - mówi.

Taki stan rzeczy zaskakujący jest również dla cukierników, którzy wypiekają pączki w tradycyjny sposób.

Czytaj także

- Ciasto, z którego przecież robi się te pyszne wypieki, jest ciastem drożdżowym, a ono czerstwieje już na drugi dzień. "Prawdziwy" pączek będzie niezjadliwy już po 3-4 dniach. Woda i tłuszcz wyparują, zrobi się sucharek, który się pokruszy. I tyle pozostanie z wypieku - tłumaczy cukiernik Irena Malik-Piekorz.

Czytaj także

By uświadomić swoich znajomych, mieszkanka Hajduk Nyskich udostępniła zdjęcie 5-letniego pączka wraz z pudełkiem na swoim profilu na Facebooku.

- Parę lat temu dokuczały mi astma i alergia pokarmowa. Gdy odstawiłam przetworzone dania i produkty, od razu poczułam się lepiej. Dziś odradzam innym kupowanie w wielkich sklepach pieczywa czy słodkich wypieków. Ogromna liczba składników używanych do ich produkcji poraża. Każdy z nich trafia przecież do naszego organizmu i powoduje różne, często bardzo poważne choroby, nawet nowotwory. Lepiej postawić na lokalne wypieki oraz własne wyroby - czy to na co dzień, czy też od święta. Dzięki temu będziemy zdrowsi - mówi.

Pani Anna zapowiada, że słynny już pączek pozostanie w jej kuchennym kredensie przez kolejne lata. - Kto wie, może dotrwa do kolejnych pokoleń? - podsumowuje z uśmiechem.

Brytyjski wariant koronawirusa dotarł do Polski

Wideo

Komentarze 41

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Kiedyś kupiłem piwo H*****ś i w pracy włożyłem do ostatniej szuflady i zapomniałem o tym. Po 10 latach w trakcie przeprowadzki znalazłem to piwo. Otwarliśmy je komisyjnie z kolegami z biura i skosztowaliśmy - nie było zepsute, smakowało tak jak normalne piwo :-). Smacznego !!!

O
Observe

Ludzie Kochane tego paczka wyslijcie do-amerykanskich uczonych,ci z pewnascia odkryja jaka chemia zostala zaaplikowana w tej zywnosci : Niebawem "wyjdzie"praca naukowa pt;jakie srodki chemiczne uzywac na codzien by przezyc do usranej smierci ! O- jes .

c
czesio
21 lutego, 12:46, Gość:

A ja mam ciasteczka które wieszam na choince co roku, a będzie już ze 30 lat, jak co roku wieszam te same ;)

czyżby Jaś Fasola?

Q
Q2mać

No może to już najwyższy czas, żeby go zjadła..

G
Gość

A ja mam ciasteczka które wieszam na choince co roku, a będzie już ze 30 lat, jak co roku wieszam te same ;)

G
Gość
21 lutego, 8:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

21 lutego, 11:04, Danko83:

A ten komentarz świadczy o twojej głupocie i braku czytania ze zrozumieniem

A skąd wiadomo, że pączek ma 5 lat? Dla rozgłosu świeżego pączka wsadziła do starego pudełka. A te wytrzymają dłużej niż 5 lat jeśli się w domu nie sprząta. Eksperyment? Brawo dla takich naukowców🤣

s
serio?

a co w tym dziwnego? jesli jest suchy to przetrwa wiele lat, do tego cukier na wierzchu, ktory wlasciwie sie nie starzeje, nie jest to koniecznie zwiazene z konserwantami, do wspopczesnosci przetrwaly np chlwbu ze starozytnosci, przy produkcji ktorych raczej nie uzywano sztucznych konserwantów

D
Danko83
21 lutego, 8:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

A ten komentarz świadczy o twojej głupocie i braku czytania ze zrozumieniem

M
Mocs

Powinni o tym powiedzieć w "Wiadomościach"... Za PO bezkarnie faszerowali pączki chemią. Ludzie byli tak biedni, że nie mogli sobie pozwolić na wyrzucanie niezjedzonych resztek. 500 wszystko zmieniło. Teraz to nawet za 13. emeryturę można kupić 300 pączków.

G
Gość
21 lutego, 9:51, Tr:

Biedron cos musi z tym zrobic. Smacznego.

Debil

G
Gość
21 lutego, 08:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

Brudasie to jest eksperyment

T
Tr

Biedron cos musi z tym zrobic. Smacznego.

G
Gość
20 lutego, 23:10, Hahaha:

Kij tam z pączkami! Kto jest za PO,a kto za PiS?

Ten pączek jest kupiony za PO...I czeka aby być zjedzony jak PO dojdzie do władzy...Czyli pączek nie zostanie zjedzony.

G
Gość

To nie był eksperyment, tylko zapomniany pączek za kanapą...

m
mietek

Tłuszcz wyparuje? Debilizm.

Cały ten artykuł to bzdura!

Przetrwa wszystko co zawiera mało wody - stąd solenie, kandyzowanie, wędzenie itd.

Przetrwa kiełbasa sucha bez konserwantów. Przetrwa czekolada. Przetrwa sucha bułka, czy najlepszy chleb - byle się wysuszył.

Wysuszony byle jaki pączek też przetrwa.

Dodaj ogłoszenie