Smacznie, zdrowo i kolorowo. Tak wyglądają posiłki w opolskim szpitalu położniczym [ZDJĘCIA]

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Tak wyglądają posiłki, które otrzymują pacjentki Centrum.
Tak wyglądają posiłki, które otrzymują pacjentki Centrum. Archiwum szpitala
Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu realizuje program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia - „ Dieta Mamy”.

Zgodnie z jego założeniami kobiety w ciąży i po porodzie dostają pięć posiłków dziennie. W opolskim szpitalu dodatkowe dwa posiłki - drugie śniadanie i podwieczorek - dostają wszystkie pacjentki, bez względu na przyczynę hospitalizacji. Rocznie jest to ok. 8 tys. pań.

Celem programu jest poprawa jakości żywienia pacjentek oraz pogłębienie ich wiedzy na temat zdrowego żywienia.
Jadłospis - zgodny z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia - ma być opracowany przez dietetyka, a posiłki sporządzane ze świeżych i wysokiej jakości produktów, urozmaicone i ładnie podane.

- Te zasady spełnialiśmy już od dawna, bo wiemy, że żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczenia. Nigdy nie oszczędzaliśmy na żywieniu i edukacji na ten temat. Tym chętniej podpisaliśmy z NFZ umowę na realizację programu - mówi Edward Puchała, dyrektor Klinicznego Centrum.

Pacjentki w trakcie pobytu w szpitalu i do dwóch miesięcy po porodzie mogą korzystać z konsultacji dietetyka.

W programie Szkoły Rodzenia jest wykład na temat żywienia kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Wszystkie pacjentki wychodzące ze szpitala otrzymują szczegółowy opis diety, jaką powinny stosować przez najbliższe 3-4 tygodnie.

Edukacja w tym zakresie realizowana jest również w ramach programu Opolskie dla Rodziny.

- Kobiety w ciąży i karmiące matki (do 6 tygodni) powinny ograniczyć spożycie produktów przetworzonych, fast foodów, unikać cukrów i soli. Co ciekawe, mogą wypić nawet do 4 filiżanek kawy w ciągu dnia, gdyż jej odstawienie może mieć gorszy wpływ na ich i dziecka organizm, niż picie tego napoju - zaznacza Katarzyna Kupiec, dietetyk w Klinicznym Centrum.

Kędzierzyńsko-kozielski szpital poprawia karmienie pacjentów. Jakość serwowanych posiłków przez firmę cateringową zmieniła się, czym placówka chwali się na Facebooku. Posiłki zostały bardziej zróżnicowane do indywidualnych potrzeb. Codziennie do śniadania/kolacji pacjent otrzymuje dodatek białkowy do pieczywa. Może to być: wędlina, twarożek, serek waniliowy, parówki, ser żółty, serek do kanapek, przeróżne pasty, jajka, sałatki z makaronem/ryżem oraz dżem lub miód wraz z jogurtem. Do tych posiłków w niektóre dni przewidziany jest również dodatek warzywny. Natomiast pacjenci chorujący na cukrzycę otrzymują codziennie dodatek warzywny do każdego śniadania oraz II śniadanie (jogurt naturalny lub owoc). Obiad składa się z zupy, drugiego dania oraz kompotu.

Kuchenne rewolucje w szpitalu w Kędzierzynie-Koźlu. Tak zmie...

Wkrótce ruszą zapisy na szczepienie trzecią dawką

Wideo

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
JaM

Gdy wracam z pobytu w szpitalu największą satysfakcję sprawia mi obniżona waga ciała

G
Gość

Pokażcie posiłki jakie serwują w pierdlach wtedy pogadamy

M
Marzena

Potwierdzam. Wyżywienie w tym szpitalu jest naprawdę wspaniałe. Posiłki domowe i bardzo smaczne, opieka cudowna, Pan Dyrektor przesympatyczny.

G
Gość
15 listopada, 08:07, olka:

ludzie do szpitala idzie się leczyć a nie " żryć " tyle w temacie.

Powiedz to więźniom. Ci to mają dobrze, a ty żałujesz chorym.

O
Opi
15 listopada, 9:10, Gość:

Jedzenie z zdjęcia słabo zdrowe.... mięso nafaszerowane hormonami bo wątpię żeby to było mięso ekologiczne. Zdrowe jedzenie to produkty eko i organiczne

Tak Eko. Ściema dla frajerów! Eko nawet nie jest z ogródka! Deszcz pada taki sam na danym terenie! Zanieczyszczenia nie rozrozniaja granic!

G
Gość

Jedzenie z zdjęcia słabo zdrowe.... mięso nafaszerowane hormonami bo wątpię żeby to było mięso ekologiczne. Zdrowe jedzenie to produkty eko i organiczne

G
Gość
15 listopada, 8:07, olka:

ludzie do szpitala idzie się leczyć a nie " żryć " tyle w temacie.

Z komentarza jasno wynika, ze dieta to jedna z kilku składowych pobytu w szpitalu a nie cel główny. Bez odp diety cały sens rekonwalescencji nie ma racji bytu.

o
olka

ludzie do szpitala idzie się leczyć a nie " żryć " tyle w temacie.

G
Gość

Kilka tygodni temu byłam pacjentką tego szpitala i jednej z rzeczy której się obawiałam to właśnie szpitalna dieta. Miło się rozczarowałam - jedzenie naprawdę dobre.

O
Ojciec

Moja żona rodziła w Opolu 3 miesiące temu. Wszystko było OK. Wszyscy mili i jedzenie na poziomie. Niech krytycy lepiej zajmą się tymi mamuśkami karmiacymi lub w ciąży co pod szpitalem na murku palą tonami papierosy! Za takie zachowanie powinien być kryminał!

Dodaj ogłoszenie