Od rana w bierkowickim muzeum prezentować się będą twórcy ludowi z Polski, Czech i Słowacji (pokażą, jak wyplata się korony żniwne i kosze, przędzie na kołowrotku, mieli na żarnach, wypieka chleb i kuje podkowy).
Piotr Miczka wygłosi prelekcję "Modro kapusta & company"- czyli wszystko o tradycjach kuchni śląskiej (godz. 16.00-17.00, sala audiowizualna).
Wydarzeniem będzie pokaz Teatru Kulinarnego Krzysztofa Górskiego, który ugotuje na oczach publiczności wielki gar "wodzionki" i poczęstuje nią chętnych.
Rozstrzygnięty zostanie także konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Na terenie skansenu staną stoiska z rękodziełem i wyrobami kulinarnymi. W tle będą grały i tańczyły zespoły ludowe. Impreza potrwa od godz. 10.00 do 18.00. Bilety po 4 i 8 zł.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?