W Łosiowie nagrodzono najlepsze potrawy w województwie

fot. Jarosław Staśkiewicz
Kasza z tartymi ziemniakami Zofii Rybickiej wygrała w kategorii produktów pochodzenia roślinnego.
Kasza z tartymi ziemniakami Zofii Rybickiej wygrała w kategorii produktów pochodzenia roślinnego. fot. Jarosław Staśkiewicz
Pasztet pieczeniowy, bigos karłowicki, cebulak, kasza z tartymi ziemniakami i nalewki owocowe to zwycięzcy w poszczególnych kategoriach. Konkurs Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny rozstrzygnięto podczas Wiosny Kwiatów w Łosiowie.

Organizatorzy z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przygotowali na przyjęcie najlepszych potraw wielki namiot zastawiony stołami, między którymi długo chodzili jurorzy.

Oto zwycięzcy:

>produkt pochodzenia roślinnego:
- kasza z tartymi ziemniakami - Zofia Rybicka

>produkt pochodzenia zwierzęcego:
- pasztet pieczeniowy - Halina Bernacka

>napoje:
- nalewka owocowa - Krzysztof Jakubiszyn

>produkt mieszany:
- bigos karłowicki - Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach

>potrawa kresowa:
- cebulak - Janina Dziembowska

Nagrody ufundowali m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starostwo Powiatowe w Brzegu, europosłanka Lidia Geringer de Oedenberg.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska