reklama

Przetwórnia z Brzegu wchodzi na rynek z rybami pod marką Fresh Water Fish

Edyta Hanszke
Przetwórnia z Brzegu wchodzi na rynek z rybami pod marką Fresh Water Fish<br>Fresh Water Fish to marka, pod jaką są produkowane opolskie ryby, na początek karp
Przetwórnia z Brzegu wchodzi na rynek z rybami pod marką Fresh Water FishFresh Water Fish to marka, pod jaką są produkowane opolskie ryby, na początek karp Jarosław staśkiewicz
W Brzegu uruchomiono pierwszą w regionie przetwórnię opolskich ryb. Na początek wyjadą z niej kotlety i filety oraz słoiki z karpiem.

Fresh Water Fish to marka, pod jaką są produkowane opolskie ryby, na początek karp. - Rozpoczynamy produkcję karpia w formie dzwonka, fileta nacinanego, bez ości, ale też karpia w słoikach czy kotlety z karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzna, które jest partnerem przedsięwzięcia biznesowego realizowanego przez prywatną firmę z Brzegu. - Chcemy zdobyć opolskim karpiem rynek polski i europejski - deklaruje prezes Roszuk.

Na początek producent znalazł pierwszego dużego odbiorcę - sieć Makro Cash&Carry, ale zainteresowane współpracą są także inne polskie sieci handlowe. Samego karpia w słoikach opolska przetwórnia planuje produkować w kilku smakach, m.in. po grecku, w oleju, jabłkach, zalewie octowej.

Za karpiem do przetwórni mają trafić inne gatunki ryb słodkowodnych z opolskich stawów: liny, sumy, pstrągi i szczupaki.

przetwornia

Mirosław Kotlarz, właściciel gospodarstwa rybackiego w Krzywej Górze w gminie Pokój, który dwa lata temu otworzył przetwórnię półproduktów z karpia, nawiązał współpracę z brzeską firmą. - Kupiliśmy maszyny do robienia burgerów z karpia, będziemy też dostarczać filety i dzwonka gotowe do sprzedaży oraz ryby do przetworzenia  w Brzegu - informuje Kotlarz.

Jakub Roszuk podkreśla, że uruchomienie przetwórni to jeden ze sposobów na promocję opolskiego karpia i rozwój gospodarstw rybackich przez zapewnienie producentom ryb systematycznego zbytu, nie tylko w czasie grudniowych świąt.

- Wprowadzamy też karpia do menu opolskich restauracji, ale to wymaga czasu na przekonanie i restauratorów, i klientów - podkreśla prezes LGR.

W 2013 roku na Opolszczyźnie wyprodukowano 1820 ton karpia. Gospodarstwa rybackie tworzą około 300 miejsc pracy w regionie.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3