Fresh Water Fish to marka, pod jaką są produkowane opolskie ryby, na początek karp. - Rozpoczynamy produkcję karpia w formie dzwonka, fileta nacinanego, bez ości, ale też karpia w słoikach czy kotlety z karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzna, które jest partnerem przedsięwzięcia biznesowego realizowanego przez prywatną firmę z Brzegu. - Chcemy zdobyć opolskim karpiem rynek polski i europejski - deklaruje prezes Roszuk.
Na początek producent znalazł pierwszego dużego odbiorcę - sieć Makro Cash&Carry, ale zainteresowane współpracą są także inne polskie sieci handlowe. Samego karpia w słoikach opolska przetwórnia planuje produkować w kilku smakach, m.in. po grecku, w oleju, jabłkach, zalewie octowej.
Za karpiem do przetwórni mają trafić inne gatunki ryb słodkowodnych z opolskich stawów: liny, sumy, pstrągi i szczupaki.
Mirosław Kotlarz, właściciel gospodarstwa rybackiego w Krzywej Górze w gminie Pokój, który dwa lata temu otworzył przetwórnię półproduktów z karpia, nawiązał współpracę z brzeską firmą. - Kupiliśmy maszyny do robienia burgerów z karpia, będziemy też dostarczać filety i dzwonka gotowe do sprzedaży oraz ryby do przetworzenia w Brzegu - informuje Kotlarz.
Jakub Roszuk podkreśla, że uruchomienie przetwórni to jeden ze sposobów na promocję opolskiego karpia i rozwój gospodarstw rybackich przez zapewnienie producentom ryb systematycznego zbytu, nie tylko w czasie grudniowych świąt.
- Wprowadzamy też karpia do menu opolskich restauracji, ale to wymaga czasu na przekonanie i restauratorów, i klientów - podkreśla prezes LGR.
W 2013 roku na Opolszczyźnie wyprodukowano 1820 ton karpia. Gospodarstwa rybackie tworzą około 300 miejsc pracy w regionie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?