„Smaki pokoleń”. Podczas X Festiwalu Smaków rozstrzygnięto dziś konkurs. Wygrały pierogi!

Krzysztof Ogiolda
Krzysztof Ogiolda
Laureaci 1. miejsca i zwycięskie pierogi.
Laureaci 1. miejsca i zwycięskie pierogi. Archiwum prywatne
Pierwsze miejsce zajęła pani Aleksandra Adaszyńska. Jej przepis to pierogi bożonarodzeniowe.

Odbierając na scenie obok ratusza nagrodę, pani Aleksandra zapewniła, że ów przepis znajduje się w jej rodzinie od ponad stu lat.
- To są pierogi z kapustą i grzybami, z ciasta drożdżowego i piecze się je w piekarniku – mówi Aleksandra Adaszyńska. - Moja prababcia urodzona w 1882 roku dostała go od swojej teściowej, przekazała go babci, a babcia mnie.
W nagrodę Adrian Feliks, uczestnik Top Chef odwiedzi ją w domu i ugotuje dla niej obiad. A ponadto zwyciężczyni otrzymała zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 70 części.

Drugie miejsce w konkursie zajęła pani Irena Jasińska, autorka przepisu na opolskie samosy z kaszanką i wątróbką (w nagrodę otrzymała zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 43 części).
- Wszyscy na Opolszczyźnie jemy kaszankę i wątróbkę, jak nasze babcie i dziadkowie, ale ja postanowiłam je zapiec i to są owe samosy zrobione z pochodzącego z Indii cieniutkiego ciasta filo.

Miejsce trzecie przypadło pani Marii Janickiej za barszcz czerwony z fasolą niepodległości (nagroda to zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 30 części).
- Fasola niepodległości ma swoją oficjalną nazwę – fasola z orzełkiem – opowiada. - Zapisy na jej temat pochodzą z czasów powstania styczniowego. Znajduje się na niej znamię z orzełkiem. Polacy, którzy uprawiali ją w zaborze rosyjskim, byli za to prześladowani i zsyłani na Sybir. Często takie ziarenko, jako symbol polskości, zabierali ze sobą.

Nagradzając przepisy, premiowaliśmy ich związek z tradycją – mówi Małgorzata Bialik, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i jurorka konkursu. - Smaku potraw nie mogliśmy ocenić, bo autorzy przysyłali fotografię swoich dań. Ale proszę mi wierzyć, że każda z nich wyrażała i pokazywała smakowitość potrawy.

Konkurs „Smaki pokoleń” z okazji 100-lecia niepodległości zorganizowało miasto Opole.

OPOLSKIE INFO - 24.08.2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska