Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego tuż przed rybackimi żniwami. Rocznie odławiamy ok. 1700-1800 ton ryby w regionie

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Opolski karp. W październiku - listopadzie prowadzone są coroczne odłowy ryby przed świętami.
Opolski karp. W październiku - listopadzie prowadzone są coroczne odłowy ryby przed świętami. Edyta Hanszke
Udostępnij:
1700 - 1800 ton ryby rocznie odławiane jest w opolskich gospodarstwach rybackich. Największe to Krogulna i Niemodlin. W październiku rozpoczynają się rybackie żniwa - przed grudniowymi świętami.

Na Opolszczyźnie działa ok. 40 gospodarstw rybackich, w których odławiane jest ok. 1700 ton ryby, głównie karpia. Największe z nich to gospodarstwa należące do Lasów Państwowych w Niemodlinie i Krogulnej, każde produkujące rocznie ok. 300-400 ton ryb. Pozostałe to najczęściej firmy rodzinne lub spółdzielnie.

Jednym z takich rodzinnych gospodarstw jest "Markowe" z Brynicy - Markowe w gminie Wołczyn należące do rodziny Bartosik. - Właśnie planujemy termin odłowów, wszystko zależy od pogody - nie może być zbyt gorąco, żeby móc magazynować rybę - mówiła nam Joanna Bartosik, którą spotkaliśmy w weekend na Wojewódzkim Święcie Karpia oPolskiego z przetworami z karpia, m.in. wędzonym karpiem z przydomowej wędzarni i paprykarzem z karpia. - Robimy też karpia w zalewie octowej, zupę rybną, kiełbasę z karpia, czy karpia a la śledzik - wyliczała Joanna.

Ale zaznaczyła, że domowe przetwórstwo pozwala na sprzedaż może 5-10 proc. całej produkcji, pozostała część to tradycyjna sprzedaż żywej ryby na świąteczne stoły. - Sprzedajemy ją bezpośrednio w gospodarstwie, ale też do dalszej sprzedaży - wyjaśniła pani Joanna.

Sprzedaż żywej ryby staje się z roku na rok coraz trudniejsza m.in. z powodu aktywności środowisk prozwierzęcych zabiegających o zakaz prowadzenia takiej sprzedaży, ale także z powodu zmiany upodobań konsumenckich - np. maleje odsetek konsumentów potrafiących samodzielnie sprawić świeżą rybę.

Stąd też gospodarstwa rybackie próbują dostosować się do nowych warunków, m.in. zmieniając cykl produkcji na całoroczny i budując przetwórnie ryb. Obecnie istniejące nie mają możliwości przerobienia całości jesiennych odłowów.

- Takich przetwórni na Opolszczyźnie mamy obecnie dwie: w Krzywej Górze przy prywatnym gospodarstwie i w Lubszy pod Brzegiem, która też ma zapewnioną dostawę ryby - mówi Aleksandra Czerkawska, dyrektor biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna. - Kolejne mają powstać w gospodarstwach w Niemodlinie i Krogulnej.

Rybacka LGD skupia większość z 40 opolskich gospodarstw, działa na terenie 11 gmin (taki był wymóg unijny, żeby grupa funkcjonowała na spójnym obszarze), współpracuje z samorządami, związkiem wędkarskim, organizacjami pozarządowymi.

- Naszym celem jest promocja opolskiego karpia i tej dziedziny gospodarki - dodaje Aleksandra Czerkawska i podkreśla, że karp to jedna z najzdrowszych ryb, bo hodowana na Opolszczyźnie tradycyjnymi metodami, jak w XVI w., kiedy się u nas pojawiła.

- Zanim karp trafi na stoły rośnie 3 lata - wyjaśnia szefowa biura rybackiej grupy.

Jakub Roszuk, prezes LGD, podaje, że z poziomem 1700-1800 ton ryby rocznie Opolskie zajmuje najwyższe miejsca w czołówce krajowej pod względem efektywności wykorzystania stawów. - Nasz udział w produkcji krajowej sięga ok. 10 proc. - wyjaśnia Jakub Roszuk.

Pieniądze pozyskane przez Rybacką LGD (głównie z puli unijnej dedykowanej rybactwu) pozwalają nie tylko na prowadzenie inwestycji w samych gospodarstwach rybackich, ale też na terenie opolskich gmin. Dzięki temu m.in. zagospodarowano teren wokół Jeziora Średniego w Turawie, czy zbiornika w Lewinie Brzeskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie