8 opolskich firm i gospodarstw w sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Tomasz Wróblewski
Tomasz Wróblewski
8 podmiotów odebrało dziś certyfikaty "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie"
8 podmiotów odebrało dziś certyfikaty "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" UMWO Opolskie
Osiem opolskich firm i gospodarstw dołączyło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. W czwartek (18 lutego) ich przedstawiciele otrzymali potwierdzające ten fakt certyfikaty.

Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów:

  1. Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),
  2. Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),
  3. Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),
  4. Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),
  5. Restauracja REGIUS (Opole),
  6. Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),
  7. PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),
  8. Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).

Uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku.

– Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję – mówi Antoni Konopka z zarządu województwa opolskiego.

Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym.

- Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci – czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle – mówi.

Patrycja Dyla-Szynklarz z Lawendowego Zacisza w Biadaczu podkreśla, że przynależność do sieci do wyróżnienie. – Nasze produkty zostały zweryfikowane, produkowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. To dla nas swojego rodzaju pamiątka rodowa, która ma szansę na mocniejszą promocję w regionie – cieszy się.

Teresa Kern z gospodarstwa agroturystycznego Zacisze Antoszka w Walcach mówi zaś, że to będzie na pewno wielka reklama dla jej działalności. – Wyróżnienie dostajemy za tzw. modziki, czyli młode gołębie, z których zrobiona jest cała potrawa obiadowa, pikle z ogórków i kompot z kramlików, czyi małych jabłuszek – informuje.

Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.

Podczas spotkania w urzędzie marszałkowskim firmy otrzymały certyfikaty sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz szyldy z logotypem sieci, którymi będą mogły oznaczyć swoje siedziby.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska