GoodMills Group zainwestuje 50 mln zł w rozbudowę zakładu w Straduni

Oprac.Edh
To pierwsza na taką skalę, ale nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce.
To pierwsza na taką skalę, ale nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce. GoodMills
Właściciel Mąki Basia utworzy w zakładzie w Stradunii nową linię produkcyjną, która zwiększy całkowitą wydajność fabryki do 750 ton na dobę. Uczyni ją to jednym z największych zakładów produkcyjnych w Polsce.

Międzynarodowy koncern GoodMills Group, którego roczny obrót wynosi 1 mld euro, znajduje się w czołówce najważniejszych producentów mąk na świecie oraz zajmuje pozycję lidera na rynku europejskim.

Inwestor posiada 25 młynów w 7 krajach, których łączny roczny przemiał wynosi blisko 3 mln ton. Dzięki nowej inwestycji w województwie opolskim firma planuje zwiększyć swoje możliwości technologiczne i produkcyjne w Polsce oraz wzmocnić pozycję Mąki Basia.

Kwota 50 mln zł na którą opiewa inwestycja, zostanie przeznaczona na rozbudowę zakładu o nową linię produkcyjną o zdolności przemiałowej 300 ton na dobę. Dzięki temu fabryka osiągnie całkowitą wydajność 750 ton na dobę. Inwestycja, która ma zakończyć się w IV kwartale 2016 roku, zakłada również rozbudowę istniejącego elewatora zbożowego o kolejne 12 tys. ton.

„W ostatnich latach nasza firma zwiększyła produkcję kilkukrotnie osiągając poziom blisko 600 tys. ton przemiału. Stabilne wyniki finansowe tylko przyspieszyły decyzje dotyczące inwestycji w Straduni. Znaczące środki z inwestycji planujemy przeznaczyć na szkolenia dla pracowników, aby podnosić ich kwalifikacje i rozwijać nowe kompetencje” – mówi Piotr Piąstka, prezes firmy GoodMills Polska.

Jest to pierwsza na taką skalę, ale nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce. W lipcu 2014 roku zakończyła się rozbudowa jednego z czterech zakładów - Młyna Kamionka w Dużej Cerkwicy w województwie kujawsko-pomorskim, która kosztowała 25 mln zł. Dzięki niej ponad dwukrotnie zwiększono wydajność zakładu i asortyment produkowanych mąk, a także pojemność dotychczas użytkowanych silosów.

Sztandarowym produktem GoodMills na rynku detalicznym jest Mąka Basia, która wysoką jakość zawdzięcza standardom przestrzeganym przez firmę: korzystanie ze zboża od sprawdzonych producentów, sterylne i bezpieczne warunki produkcji na każdym jej etapie – odbiór zboża, laboratorium, przemiał oraz pakowanie. O jej jakości decydują także regularnie doszkalani, wyspecjalizowani pracownicy.

Zakład w Straduni powstał w 2006 roku. Firma GoodMills Polska jest kluczowym producentem w segmencie produktów pochodzących z przemiału zbóż. W Polsce istnieje od 1999 roku i posiada 4 młyny (Stradunia, Kamionka, Grodzisk Wlkp., Kutno) o łącznym przemiale rocznym blisko 600 tysięcy ton. Wszystkie młyny pracują w technologii szwajcarskiej firmy Bϋhler – lidera w rozwiązaniach dla przemysłu młynarskiego. Zakłady produkcyjne działają w oparciu o systemy zarządzania jakością: ISO 22000, ISO 9001, FSSC 22000, IFS 6, GMP+.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska