Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie świętowała 100 lat

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
- Masło i kefir z Olesna kupujemy w rodzinie od lat - mówi Angelika Burzyk.
- Masło i kefir z Olesna kupujemy w rodzinie od lat - mówi Angelika Burzyk. fot. Mirosław Dragon
Oleska mleczarnia zasłynęła jako producent naturalnego nabiału. Nadal jest spółdzielnią rolników. Powstała w 1907 roku jako prywatny zakład mleczarski i obchodzi właśnie stulecie istnienia.

Masło extra z Olesna, kefir z Olesna, mleko z Olesna czy śmietankówka, czyli „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu” - te produkty są znane na całej Opolszczyznie.

Produkuje je niewielka mleczarnia z Olesna. Wczoraj świętowała 100-lecie istnienia.

- Są zapiski z 1907 roku, że powstał tu prywatny zakład mleczarski - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni. - Po 100 latach zakład mieści się w tym samym miejscu, przy ul. Dworcowej.

W ciągu tych stu lat zakład przeszedł nacjonalizację, potem współpracę z wielkimi PGR-ami. Były czasy, że do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie mleko oddawał każdy rolnik z okolicy.

- Czasami były to nawet tylko trzy litry, jak ktoś miał jedną krowę - śmieje się Wilhelm Beker.

Po 1989 roku trzeba było restrukturyzować pokomunistyczny moloch.

- Nasi odbiorcy bankrutowali, my musieliśmy się przekształcić z zakład dostarczający mleko w producenta - wspomina prezes Beker.

Oleska mleczarnia pomagała rolnikom unowocześniać obory, sama kosztem 3 mln zł dostosowała zakład do norm unijnych jeszcze przed 1 maja 2004 roku. Jednak nawet po gruntownej modernizacji w zakładzie zostały ślady historii.

- W naszej kotłowni ciągle jest w rezerwie kocioł parowy z 1911 roku - informuje Beker. - Jest regularnie uruchamiany podczas kontroli Urzędu Dozoru Technicznego.

Firma postawiła na produkowanie zdrowego, naturalnego nabiału. Prostym, ale trafionym zabiegiem marketingowym jest dodawanie do nazwy każdego produktu nazwy Olesna.

- Dla nas to super promocja, do tego darmowa - mówi burmistrz miasta Sylwester Lewicki.

- Promujemy nasz region i zarazem nasz zakład - mówi prezes Beker.

Naturalne masło, kefir czy mleko z Olesna są chętnie kupowane, mimo iż ich cena jest wyższa od produktów z supermarkecie.

- Tyle że nasze masło jest w 100 procentach robione z mleka i na szczęście ludzie potrafią to docenić - mówi szef mleczarni z Olesna. - Wystarczy zresztą powiedzieć, że na 1 kilogram naszego masła idzie 21 litrów mleka!

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie jest jednym z 5 takich zakładów na Opolszczyźnie. Ma 40 pracowników i 15 osób stale współpracujących (głównie kierowców).

Oprócz prezesa Wilhelma Bekera w zarządzie zasiadają Wanda Janiszewska i Jan Bioły. Przewodniczącym rady nadzorczej jest Jan Kowalski z Kolonii Biskupskiej.

Spółdzielnia skupia 130 dostawców mleka. Miesięcznie sprzedaje 1,2 mln litrów mleka. 60 procent z tego idzie na eksport. Roczny obrót spółdzielni wynosi 24 mln zł.

- Smak śmietankówki z Olesna znają nawet w Irlandii - chwali Herbert Czaja, prezes Opolskiej Izby Rolniczej. - Wozimy ją za granicę jako nasz opolski specjał.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska